Smakosze.pl Przepisy Bezmięsne kotlety lepsze od mielonych. Ideał na piątkowy obiad
canva/peredniankina

Bezmięsne kotlety lepsze od mielonych. Ideał na piątkowy obiad

2 grudnia 2022

Kotlety ze śledzi są świetnym daniem na piątkowy obiad. Lekki i prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga skomplikowanych składników, a przy dobrej organizacji jego zrobienie zajmuje mniej niż pół godziny. Musicie spróbować — z talerzy znikną ekspresowo.

Jeśli szukacie pomysłu na piątkowy obiad, delikatne kotlety ze śledziowych filetów otoczone chrupiąca panierką mogą was skusić. Ich zrobienie jest bardzo proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników. Podajcie je z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami, a będą zachwyceni.

Przepis na pyszne kotlety ze śledzi

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych

  • 2 jaja

  • 1 duża kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety ze śledzi? Przepis na postne danie jest bardzo prosty

Przygotowanie zaczynamy najlepiej na wieczór przed planowanym gotowaniem. Śledzie zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie wymoczyć filety przez godzinę, zmieniając w tym czasie 2 razy wodę. Śledzie osuszamy i siekamy .

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum kwadrans, by zmiękła. Cebulę pozbawiamy łupiny i również rozdrabniamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy i dodajemy do śledzi. Całość łączymy z odciśniętym z płynu pieczywem, jajami i masłem.

Z powstałej masy formujemy owalne i lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na piątkowy obiad. Szczególnie polecamy znakomite krokiety ziemniaczane oraz tanią i smaczną zapiekankę makaronową z pieczarkami .

Kotlety ze śledzi są znakomite
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy