Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.12.2022 14:38

Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku

placki ziemniaczane jak u babci
Canva / daffodilred

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej na świecie karmi własna babcia. Właśnie od takiej doświadczonej kucharki dostaliśmy przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane. Cały ich sekret tkwi w przelaniu surowych startych warzyw gorącym mlekiem. Już nigdy nie przygotujesz tego smakołyku inaczej.

Placki ziemniaczane jak u babci doskonale pasują do rozmaitych potraw. Możesz je przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dzięki temu możesz cieszyć się nimi w ramach wieczornej przekąski, lub przygotować na obiad z dodatkiem mięsnego czy grzybowego sosu. Ta babcina receptura jest bezkonkurencyjna.

Przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków średniej wielkości

  • 0,5 l mleka

  • 1 cebula

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane jak u babci?

Cebulę do złocistych placków ziemniaczanych jak u babci obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mleko wlej do niewielkiego garnuszka i zagotuj.

Starte ziemniaki przełóż na durszlak. Następnie równomiernie zalej je wrzącym mlekiem. Warzywa do placków ziemniaczanych jak u babci odstaw na kilka minut na bok, a po upływie tego czasu odsącz z nadmiaru płynu.

Przygotowane warzywa do chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, mąkę, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych jak u babci. Za pomocą łyżki nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na złocisty kolor.

Gotowe chrupiące i złociste placki ziemniaczane podawaj na swój ulubiony sposób. Dzięki zaskakującym plackom z gotowanych ziemniaków zagospodarujesz kartofle z wczorajszego obiadu. Najlepsze gospodynie podpowiadają, czym zastąpić jajko w plackach.

Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael
Canva / Изображения пользователя Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: