Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej na świecie karmi własna babcia. Właśnie od takiej doświadczonej kucharki dostaliśmy przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane. Cały ich sekret tkwi w przelaniu surowych startych warzyw gorącym mlekiem. Już nigdy nie przygotujesz tego smakołyku inaczej.
Placki ziemniaczane jak u babci doskonale pasują do rozmaitych potraw. Możesz je przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Dzięki temu możesz cieszyć się nimi w ramach wieczornej przekąski, lub przygotować na obiad z dodatkiem mięsnego czy grzybowego sosu. Ta babcina receptura jest bezkonkurencyjna.
Przepis na chrupiące i złociste placki ziemniaczane
Składniki:
7-8 ziemniaków średniej wielkości
0,5 l mleka
1 cebula
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane jak u babci?
Cebulę do złocistych placków ziemniaczanych jak u babci obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mleko wlej do niewielkiego garnuszka i zagotuj.
Starte ziemniaki przełóż na durszlak. Następnie równomiernie zalej je wrzącym mlekiem. Warzywa do placków ziemniaczanych jak u babci odstaw na kilka minut na bok, a po upływie tego czasu odsącz z nadmiaru płynu.
Przygotowane warzywa do chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, mąkę, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych jak u babci. Za pomocą łyżki nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony na złocisty kolor.
Gotowe chrupiące i złociste placki ziemniaczane podawaj na swój ulubiony sposób. Dzięki zaskakującym plackom z gotowanych ziemniaków zagospodarujesz kartofle z wczorajszego obiadu. Najlepsze gospodynie podpowiadają, czym zastąpić jajko w plackach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań
Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama