Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem. Przekąska, która zawojuje każdą imprezę

Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem. Przekąska, która zawojuje każdą imprezę

Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem
canva/Alain de Maximy

Ptysie kojarzą się z pysznymi ciastkami. Jednak w wersji wytrawnej są świetną przekąską. Proste w przygotowaniu ciasto parzone przełożymy farszem z aromatycznych pieczarek. Przysmak z pewnością posmakuje zaproszonym gościom. Skusicie się?

Choć ptysie kojarzą nam się przede wszystkim z puszystym ciastem przełożonym delikatnym kremem śmietanowym, można je przygotować w wytrawnej odsłonie. Pieczarkowy farsz doprawiony ziołami będzie świetnie współgrał z delikatną, parzoną masą. Musicie spróbować.

Przepis na wyborne ptysie z pieczarkowym farszem

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 4 jaja

  • 125 g margaryny lub masła

  • 250 ml wody

  • 150 g mąki pszennej

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 800 g pieczarek

  • 2 większe cebule

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić ptysie z pieczarkowym farszem? Wytrawna wersja ciastek jest znakomita

Wodę oraz margarynę umieszczamy w garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotowujemy, a następnie — cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło — stopniowo wsypujemy mąkę. Masę podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Studzimy ją, po czym łączymy z jajami. Przenosimy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy farsz, którym je przełożymy.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je także posiekać. Podobnie postępujemy z cebulą. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo. Wrzucamy grzyby i dusimy je kilka minut.

Na koniec doprawiamy zawartość patelni ziołami, solą oraz pieprzem. Nieco przestudzone ciastka przekrawamy na pół i przekładamy przygotowanym farszem. Ptysie podajemy z dowolnymi dodatkami i przybraniem lub solo. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite przekąski. Spróbujcie chrupiących paluchów z ciasta francuskiego z dodatkiem boczku. Być może spodoba wam się też patent na wykorzystanie obierek warzywnych — przygotowane z nich chipsy są wyjątkowo smaczne.

Ptysie z pieczarkowym farszem są wyborne
canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: