Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.
Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.
Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
40 dag pieczarek
-
1 cebula
-
2 łyżki masła
-
1 jajko
-
ok. 3/4 szklanki mąki
-
15 dag żółtego sera w kawałku
-
gałka muszkatołowa
-
majeranek
-
tarta bułka do obtoczenia
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie nadziewanych kotletów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj. Odcedź, dokładnie odparuj. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn, wystudź.
Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę, wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe placki. Na połowie placków połóż grubszy plaster sera i podduszone pieczarki. Przykryj drugim plackiem, zlep brzegi.
Każdy kotlet panieruj w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jeśli poszukujesz ciekawych inspiracji na bezmięsne dania obiadowe, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam na przykład przepis na kotlety z buraków i kaszy oraz na pyszne kotlety jajeczne .
Źródło zdjęcia: canva/MajaMitrovic
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis