Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

rozgniatanie jajka widelcem
canva/vvoevale

Wegetariańskie kotlety z jajka nie muszą być nudne. Wystarczą proste dodatki, by podkręcić smak tego pysznego dania. Prezentujemy recepturę z dodatkiem sera i pieczarek, która skradnie wasze serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajeczne kotlety jajeczne z pieczarkami i serem

Proponowane danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest on zasługą pysznie roztopionego, aromatycznego sera i zrumienionych pieczarek. Obok takiej kompozycji żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie.

Składniki:

  • 8 ugotowanych na twardo jaj

  • 1 jajo surowe

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 pęczek koperku

  • 200 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • olej

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Stopniowo dodajemy grzyby, tak aby temperatura na patelni zbyt szybko nie spadła. Takie postępowanie spowoduje, że nie puszczą one wody.

Następnie dorzucamy cebulkę. Smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Ugotowane na twardo jaja i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy.

Mieszamy wszystko w misce wraz z ostudzoną cebulą i pieczarkami oraz surowym jajem. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.

Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy wraz z ulubionymi dodatkami. Warto podać do nich surówkę. Sprawdzi się np. ta przyrządzona z pora. Pasował będzie tu również colesław z kalafiora.

Kotlety jajeczne z serem
Kotlety jajeczne z serem

Źródło zdjęcia: canva/Anna Tis

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jazzowesmaki

Zapraszamy na nasz Instagram