Smakosze.pl
rozgniatanie jajka widelcem

canva/vvoevale

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

28 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wegetariańskie kotlety z jajka nie muszą być nudne. Wystarczą proste dodatki, by podkręcić smak tego pysznego dania. Prezentujemy recepturę z dodatkiem sera i pieczarek, która skradnie wasze serca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajeczne kotlety jajeczne z pieczarkami i serem

Proponowane danie charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest on zasługą pysznie roztopionego, aromatycznego sera i zrumienionych pieczarek. Obok takiej kompozycji żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie.

Składniki:

  • 8 ugotowanych na twardo jaj

  • 1 jajo surowe

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 pęczek koperku

  • 200 g żółtego sera

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz ziołowy

  • olej

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Stopniowo dodajemy grzyby, tak aby temperatura na patelni zbyt szybko nie spadła. Takie postępowanie spowoduje, że nie puszczą one wody.

lepienie pierogów

Dlaczego pierogi ciągle się rozpadają?

CZYTAJ DALEJ

Następnie dorzucamy cebulkę. Smażymy na złoto, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Ugotowane na twardo jaja i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy.

Mieszamy wszystko w misce wraz z ostudzoną cebulą i pieczarkami oraz surowym jajem. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.

Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy wraz z ulubionymi dodatkami. Warto podać do nich surówkę. Sprawdzi się np. ta przyrządzona z pora. Pasował będzie tu również colesław z kalafiora.

Kotlety jajeczne z serem

Kotlety jajeczne z serem

Źródło zdjęcia: canva/Anna Tis

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jazzowesmaki

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >