Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
Kremowa jajecznica będzie idealna na śniadanie. Uzyskanie przyjemnej w odbiorze konsystencji potrawy możliwe jest dzięki powolnemu smażeniu na niewielkim ogniu. Technika jest dobrze znana szefom kuchni. Z pewnością efekty jej zastosowania zachwycą także domowników, którzy jeszcze nie raz poproszą o ten przysmak.
Nie ma chyba smaczniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż sięgnięcie po lekką i rozpływającą się w ustach jajecznicę. Uzyskanie dania o delikatnej konsystencji wymaga nieco cierpliwości, ale warto podjąć ten wysiłek. Odpowiednio długo smażone jajka są przepyszne.
Przepis na smaczną i kremową jajecznicę
Składniki:
-
6 jaj
-
1 łyżka masła klarowane lub oleju
-
sól i pieprz wedle uznania
-
szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak zrobić kremową jajecznicę? Sekretem jest technika smażenia
Przygotowanie rozpoczynamy od umycia i ocieplenia jaj. Następnie wbijamy je do miseczki i mieszamy trzepaczką przez chwilę — chcemy dobrze napowietrzyć masę.
Na patelni topimy masło klarowane i gdy się podgrzeje, wlewamy jaja. Smażymy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu przesuwając masę po dnie patelni, tak aby ścięła się w całości.
Gotowy przysmak przenosimy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną zieleniną, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.
Wskazówka: jajecznicę można też przyrządzić na oleju rzepakowym — będzie lżejsza i pozbawiona laktozy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Spróbujcie przysmaku smażonego z dodatkiem boczku . Być może też skusi was nietuzinkowa propozycja w postaci jajecznicy po góralsku , do której dodajemy ser wędzony.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama