Smakosze.pl Przepisy Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
canva/bit245

Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia

13 października 2022

Kremowa jajecznica będzie idealna na śniadanie. Uzyskanie przyjemnej w odbiorze konsystencji potrawy możliwe jest dzięki powolnemu smażeniu na niewielkim ogniu. Technika jest dobrze znana szefom kuchni. Z pewnością efekty jej zastosowania zachwycą także domowników, którzy jeszcze nie raz poproszą o ten przysmak.

Nie ma chyba smaczniejszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż sięgnięcie po lekką i rozpływającą się w ustach jajecznicę. Uzyskanie dania o delikatnej konsystencji wymaga nieco cierpliwości, ale warto podjąć ten wysiłek. Odpowiednio długo smażone jajka są przepyszne.

Przepis na smaczną i kremową jajecznicę

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1 łyżka masła klarowane lub oleju

  • sól i pieprz wedle uznania

  • szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić kremową jajecznicę? Sekretem jest technika smażenia

Przygotowanie rozpoczynamy od umycia i ocieplenia jaj. Następnie wbijamy je do miseczki i mieszamy trzepaczką przez chwilę — chcemy dobrze napowietrzyć masę.

Na patelni topimy masło klarowane i gdy się podgrzeje, wlewamy jaja. Smażymy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu przesuwając masę po dnie patelni, tak aby ścięła się w całości.

Gotowy przysmak przenosimy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy posiekaną zieleniną, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.

Wskazówka: jajecznicę można też przyrządzić na oleju rzepakowym — będzie lżejsza i pozbawiona laktozy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Spróbujcie przysmaku smażonego z dodatkiem boczku . Być może też skusi was nietuzinkowa propozycja w postaci jajecznicy po góralsku , do której dodajemy ser wędzony.

Kremowa jajecznica skusi niejednego smakosza
canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy