Smakosze.pl Przepisy Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek
canva/juefraphoto

Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

7 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.

Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki.

Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia.

W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.

Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 250 g gęstej śmietany 12 lub 18 proc.

  • sól, pieprz

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Wymoczone filety śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na nieduże kawałki. Umieść w salaterce.

Cebule obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz.

Cebulę dodaj do śledzi razem ze śmietaną. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Wskazówka: Zamiast śmietany do śledzi możesz dodać jogurt naturalny. Powinien jednak być dość gęsty. Przed podaniem śledzie możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Po więcej inspiracji na smaczne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na śledzie w sosie musztardowo-miodowym , a także śledzie po kaszubsku wg Karola Okrasy .

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natomamochote.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy