Obłędnie pyszne śledzie w musztardowo-miodowym sosie
Śledzie w miodowo-musztardowym sosie są klasyką praktycznie tak popularną, jak śledzie w śmietanie czy oleju. Połączenie słodyczy i charakterystycznego smaku miodu z lekką ostrość musztardy doskonale się ze sobą komponuje. Aby cieszyć się ich jak największą intensywnością, warto odstawić je w lodówce na kilka dni, by dobrze się zamarynowały.
Marynowane śledzie najczęściej jedzone są jako prosta przekąska wraz z chlebem. Trzeba jednak pamiętać, że podaje się także na różnych uroczystościach w formie przegryzki pomiędzy głównymi daniami czy zagryzki do przeróżnych napojów.
Ważną zasadą podczas przygotowywania takich śledzi jest ich należyta jakość. W sklepach najczęściej dostępne są zwykłe płaty śledziowe oraz śledzie matias, które są po prostu pozyskiwane z młodych ryb. Te drugie charakteryzują się wyższą ceną, większą delikatnością oraz lepszym smakiem.
Przepis na śledzie w musztardzie i miodzie
Składniki:
9 filetów śledziowych matias
dwie szklanki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
7 łyżek musztardy
320 ml oleju
świeży koperek
sól
pieprz
Zacznij od wyłowienia śledzi z zalewy i opłukania ich pod bieżącą wodą. Osusz je ręcznikiem kuchennym i przełóż do dużej miski. Zalej śledzie mlekiem, aż zostaną całkowicie zakryte i odstaw je do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie ponownie wytrzyj je ręcznikiem kuchennym i pokrój w mniejsze kawałki. W wysokim naczyniu od blendera umieść musztardę, ocet, miód, posiekany drobno świeży koperek, sól oraz pieprz. Zacznij miksować i wlewaj powoli olej, aż uzyskasz jednolitą i gładką konsystencję.
Śledzie przełóż do umytych i wyparzonych słoików, układając je na przemian z kilkoma łyżkami sosu. Gdy słoiki wypełnisz całkowicie, dobrze je zakręć i wstaw do lodówki. Po około 2-3 dniach są gotowe do spożycia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju. Ten tekst zdradza sposób na dietetyczne marynowane śledzie.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl