Smakosze.pl Przepisy Kroję i wkładam do piekarnika na pół godziny. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Fot. YouTube/szefowakuchni

Kroję i wkładam do piekarnika na pół godziny. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na obiad

11 marca 2025

Chcesz przyrządzić szybki obiad? Skorzystaj z tego błyskawicznego przepisu na smaczną zapiekankę. Podstawowe produkty na nią być może znajdziesz w swojej kuchni. Szybka zapiekanka na obiad to kulinarny strzał w 10.

Szybki obiad, czyli pomysł na zapiekankę

Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki tej recepturze przygotowuję szybką zapiekankę na obiad. Robię ją z ziemniaków i boczku . Przydaje się też moc aromatycznych przypraw i śmietana. Przyrządzam z nich kremowy sos o wyrazistym smaku.

Zalewam nim ziemniaki i boczek, a te szybkie danie trafia od razu do piekarnika. Wkrótce znakomita i pożywna zapiekanka jest gotowa. Ten szybki obiad powstaje w zaledwie pól godziny. Równie szybko znika z talerzy, bo jest pyszny . Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Szefowa Kuchni na YouTube.

smażenie boczku.jpg
Fot. Canva
Powiedzieli Gessler jak robią pomidorówkę. Gwiazda nie wytrzymała, "To jest hańba"

Jak przygotować szybką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • ser żółty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie

Dalsza część tekstu pod filmem

Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Mięso pokrój w kostkę . Cebulę drobno posiekaj. Boczek podsmaż, aż wytopi się tłuszcz i dołóż cebulę. Pamiętaj o mieszaniu składników na patelni.

Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Teraz zajmij się przygotowanie sosu. Do miski wbij jajka, rozmąć je i dodaj śmietanę. Składniki połącz i dopraw pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą papryką. Wsyp też zioła prowansalskie i sól.

Szybka zapiekanka na obiad dla całej rodziny

Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Następnie do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włóż ⅓ ugotowanych ziemniaków.

Na nich ułóż połowę usmażonego boczku z cebulą i czosnkiem. Znów połóż ziemniaki i wyłóż na nie resztę boczku z cebulą i czosnkiem . Teraz pora na ziemniaki.  Zalej je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym. Wierzch dania posyp startym serem żółtym.

ser do zapiekanki.jpg
Fot. Canva

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut . Po upływie tego czasu zapiekanka gotowa jest do podania. Pyszna, aromatyczna i pożywna zachwyci całą rodzinę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapieczone faszerowane bułeczki . Polecaliśmy przepis kucharza Piotra Ogińskiego na surówkę z kapusty pekińskiej .

zapiekanka
Fot. YouTube/szefowakuchni
Złap za ścierkę, przetrzyj okna. Będą lśnić tygodniami, to zasługa 1 kuchennego środka
Pokrój kapustę na plastry i usmaż jak kotlety. To smakuje 20 razy lepiej niż mięso
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy