Kroję i wkładam do piekarnika na pół godziny. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na obiad
Chcesz przyrządzić szybki obiad? Skorzystaj z tego błyskawicznego przepisu na smaczną zapiekankę. Podstawowe produkty na nią być może znajdziesz w swojej kuchni. Szybka zapiekanka na obiad to kulinarny strzał w 10.
Szybki obiad, czyli pomysł na zapiekankę
Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki tej recepturze przygotowuję szybką zapiekankę na obiad. Robię ją z ziemniaków i boczku . Przydaje się też moc aromatycznych przypraw i śmietana. Przyrządzam z nich kremowy sos o wyrazistym smaku.
Zalewam nim ziemniaki i boczek, a te szybkie danie trafia od razu do piekarnika. Wkrótce znakomita i pożywna zapiekanka jest gotowa. Ten szybki obiad powstaje w zaledwie pól godziny. Równie szybko znika z talerzy, bo jest pyszny . Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Szefowa Kuchni na YouTube.

Jak przygotować szybką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- ser żółty
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
Dalsza część tekstu pod filmem
Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Mięso pokrój w kostkę . Cebulę drobno posiekaj. Boczek podsmaż, aż wytopi się tłuszcz i dołóż cebulę. Pamiętaj o mieszaniu składników na patelni.
Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Teraz zajmij się przygotowanie sosu. Do miski wbij jajka, rozmąć je i dodaj śmietanę. Składniki połącz i dopraw pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą papryką. Wsyp też zioła prowansalskie i sól.
Szybka zapiekanka na obiad dla całej rodziny
Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Następnie do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włóż ⅓ ugotowanych ziemniaków.
Na nich ułóż połowę usmażonego boczku z cebulą i czosnkiem. Znów połóż ziemniaki i wyłóż na nie resztę boczku z cebulą i czosnkiem . Teraz pora na ziemniaki. Zalej je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym. Wierzch dania posyp startym serem żółtym.

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut . Po upływie tego czasu zapiekanka gotowa jest do podania. Pyszna, aromatyczna i pożywna zachwyci całą rodzinę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapieczone faszerowane bułeczki . Polecaliśmy przepis kucharza Piotra Ogińskiego na surówkę z kapusty pekińskiej .
