Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad

Prosty przepis na obiad z pieczonego kurczaka typu wszystko-w-jednym. Dzięki towarzystwu warzyw będzie on pełen smaku i aromatu. Nie wspominając już o wartościach odżywczych, które czynią go pełnym, choć łatwym posiłkiem.
Kurczak pieczony z warzywami
Pieczony kurczak to jedna z najzdrowszych mięsnych opcji na łatwy obiad. Zwłaszcza w połączeniu z warzywami, które oddają mu nieco smaku, a same wprowadzają do naszej diety tak potrzebny w niej błonnik. Dlatego warto po podobne dania – proste dzięki genialnemu wynalazkowi rękawa kuchennego – sięgać jak najczęściej.
Kiedy myślimy o kurczaku, w pierwszej kolejności przychodzi nam do głowy pierś. To oczywiście warty uwagi wybór, bo jasne mięso jest bardzo chude i pełne dobrze przyswajalnego białka. Jednak więcej smaku i wilgoci kryje się w udkach i to właśnie po nie dziś sięgamy.

Warzywa i kurczak na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Saftige Fleisch Rezepte. Autorzy przygotowują tam udka kurczaka, usuwając skórę i pozostawiając kości. To bardziej może apetyczna wersja dania, ale w naszych sklepach łatwo sięgnąć po mięso oddzielone od kości. Dla uproszczenia można z niego skorzystać.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka bez kości
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- Opcjonalnie: 1 pietruszka
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, suszony czosnek, papryka słodka

Kurczak na obiad
Mięso z kurczaka bez skóry nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Cebulę kroimy w talarki i rozdzielamy warstwy na pierścienie. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki.
Rękaw do pieczenia związujemy z jednej strony i układamy w misce. Na dno nakładamy cebulę, a następnie marchewkę i pietruszkę. Na warzywach układamy mięso.

W misce mieszamy jogurt z posiekaną natką i przyprawami. Można użyć dowolnych – do smaku. Wymieszany sos wlewamy do mięsa.
Rękaw zamykamy z drugiej strony i energicznie nim wstrząsamy, by wymieszać warzywa i mięso z jogurtem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ponad godzinę w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i prostą zapiekankę.






































