Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2025 18:19

Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o ten obiad

Zawiń wszystko w folię
Fot. youtube.com/SaftigeFleischRezepte

Prosty przepis na obiad z pieczonego kurczaka typu wszystko-w-jednym. Dzięki towarzystwu warzyw będzie on pełen smaku i aromatu. Nie wspominając już o wartościach odżywczych, które czynią go pełnym, choć łatwym posiłkiem.

Kurczak pieczony z warzywami

Pieczony kurczak to jedna z najzdrowszych mięsnych opcji na łatwy obiad. Zwłaszcza w połączeniu z warzywami, które oddają mu nieco smaku, a same wprowadzają do naszej diety tak potrzebny w niej błonnik. Dlatego warto po podobne dania – proste dzięki genialnemu wynalazkowi rękawa kuchennego – sięgać jak najczęściej.

Kiedy myślimy o kurczaku, w pierwszej kolejności przychodzi nam do głowy pierś. To oczywiście warty uwagi wybór, bo jasne mięso jest bardzo chude i pełne dobrze przyswajalnego białka. Jednak więcej smaku i wilgoci kryje się w udkach i to właśnie po nie dziś sięgamy.

kurczak w folii
Fot. youtube.com/SaftigeFleischRezepte
W Biedronce powariowali. Mięso, mleko i czekolada za darmo, konieczne były limity

Warzywa i kurczak na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Saftige Fleisch Rezepte. Autorzy przygotowują tam udka kurczaka, usuwając skórę i pozostawiając kości. To bardziej może apetyczna wersja dania, ale w naszych sklepach łatwo sięgnąć po mięso oddzielone od kości. Dla uproszczenia można z niego skorzystać.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • Opcjonalnie: 1 pietruszka
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, suszony czosnek, papryka słodka
mięso na obiad
 

Kurczak na obiad

Mięso z kurczaka bez skóry nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Cebulę kroimy w talarki i rozdzielamy warstwy na pierścienie. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki.

Rękaw do pieczenia związujemy z jednej strony i układamy w misce. Na dno nakładamy cebulę, a następnie marchewkę i pietruszkę. Na warzywach układamy mięso.

warzywa i mięso w rękawie
 

W misce mieszamy jogurt z posiekaną natką i przyprawami. Można użyć dowolnych – do smaku. Wymieszany sos wlewamy do mięsa.

Rękaw zamykamy z drugiej strony i energicznie nim wstrząsamy, by wymieszać warzywa i mięso z jogurtem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ponad godzinę w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i prostą zapiekankę.

danie z kurczaka
Fot. youtube.com/SaftigeFleischRezepte