Pokrój kapustę na plastry i usmaż jak kotlety. To smakuje 20 razy lepiej niż mięso

Kotlety na obiad zrobisz nie tylko z mięsa. Wypróbuj nietypowy przepis i przygotuj kotlety z… kapusty. Danie nietypowe, ale ze względu na smak warte uwagi.
Obiad bez mięsa a smaczny
Mięso odgrywa w naszej diecie ważną rolę, bo dostarcza sporą ilość białka i innych niezbędnych składników. Mimo wszystko warto czasem odstawić ten składnik i przygotować obiad bez niego. Szczególnie jeżeli będzie to danie z poniższego przepisu.
Przygotowane z niego kotlety z kapusty mogą konkurować ze swoimi mięsnymi odpowiednikami. To sposób nie tylko na kapustę, ale także na dodatki, z którymi podasz smażoną kapustę. Połączenie smaków jest naprawdę niesamowite, a przez to całe danie jest godne polecenia. Zrób je nawet dzisiaj i zaskocz domowników.

Kapusta to nie wszystko
Głównym składnikiem tego nietypowego dania jest kapusta. Choć oczywiście nie byłaby tak smaczna, gdyby nie pozostałe składniki. Są to nie tylko przyprawy czy masło wykorzystane do smażenia, ale też warzywa. To dzięki dodatkom, całe danie smakuje obłędnie. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a o tym, co niezbędne dowiesz się, po szczegółowym zapoznaniu z poniższą listą.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- olej
- 1 por
- 50 g masła
- 200 g ugotowanej, białej fasoli
- 100 g liści szpinaku
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- granulowany czosnek
- mielona słodka papryka
- sól

Kapusta smażona jak kotlety – przepis
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie umyj ją. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 2-2,5 cm. Plastry kapusty przypraw solą oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju oraz rozpuść masło. Gdy oba składniki osiągną wysoką temperaturę, ułóż plastry warzywa. Obsmaż składnik z dwóch stron. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz warzywo w rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. Umytego pora drobno posiekaj w plastry i zeszklij go na rozgrzanej na patelni oliwie. Pomidory oraz paprykę umyj, drobno posiekaj w kostkę i przełóż je na patelnię. Składniki przypraw solą oraz granulowanym czosnkiem. Na koniec dodaj białą fasolę. Wymieszaj składniki i smaż je przez chwilę.
Do miski przełóż obrane ząbki czosnku oraz liście szpinaku. Wsyp starty parmezan i wlej oliwę, a dodaj jogurt naturalny. Składniki zblenduj w jednolity sos.
Na talerzu ułóż podsmażone warzywa i przykryj je upieczoną kapustą. Całość polej przygotowanym sosem. Danie jest gotowe i śmiało możesz podawać je na obiad. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Rezeptliebhaber na YouTube.






































