Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj wodę na patelni i wsyp mąkę. Za ten przepis ktoś powinien dostać złoty medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2025 19:37

Zagotuj wodę na patelni i wsyp mąkę. Za ten przepis ktoś powinien dostać złoty medal

wsypywanie mąki na patelnię
Fot. youtube.com/Sabinafoodee

Oto niezwykły przepis na zwykłe przekąski. Zapieczone faszerowane bułeczki przygotowuje się nieco podobnie do pierogów. Efekt jest jednak zupełnie inny, a mięsne paluchy świetnie nadają się na imprezową przekąskę.

Bułeczki z parzonej mąki

Wsypywanie mąki na patelnię kojarzy nam się głównie z przygotowaniem zasmażki. Jednak kiedy wyjdziemy poza schematy myślenia o naczyniach i sposobach obróbki, możemy dość do ciekawych rezultatów. Tak jest w wypadku tych nietypowych przekąsek.

Patelnia służy nam mianowicie do gruntownego zaparzania mąki na wypieki. Z tak przygotowanego ciasta powstają pszenne bułeczki z prostym i smacznym farszem. Zaparzanie ciasta to znana nam technika – używamy jej choćby przy przygotowaniu pierogów. Gorąca woda aktywuje siatkę glutenową, co czyni ciasto elastycznym i zwartym.

zawijanie bułeczek
Fot. youtube.com/Sabinafoodee
Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie da

Mięsna przekąska

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sabina Foodee. Autorka pokazuje tam najprostszy farsz z mięsa mielonego. Bułeczki takie można oczywiście przygotować z dowolnie skomponowanym nadzieniem. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się np. szpinak i ricotta.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnuszki
  • Przyprawy: rozmaryn, kmin rzymski lub inne ulubione
  • Cukier, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Bułeczki faszerowane z piekarnika

Na głębokiej patelni gotujemy ok. pół litra wody. Z mąki odmierzamy 1/10, pozostałą część wrzucamy na patelnię i mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę.

Ciasto zdejmujemy z ognia. W misce zasypujemy większością pozostałej mąki (reszta pójdzie do podsypania stolnicy). Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste. Owijamy je folią kuchenną i odstawiamy do odpoczynku.

Cebulę siekamy. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, przyprawiając solą, pieprzem i przyprawami. Smażymy mięso, aż będzie dobrze przyrumienione.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy w prostokątne kawałki. Na każdy wykładamy po lyżce farszu i zawijamy. Zaklejamy brzegi.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dipami.

Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i fasolkę w sosie z pieczonej papryki.

faszerowane bułeczki
Fot. youtube.com/Sabinafoodee