Zagotuj wodę na patelni i wsyp mąkę. Za ten przepis ktoś powinien dostać złoty medal
Oto niezwykły przepis na zwykłe przekąski. Zapieczone faszerowane bułeczki przygotowuje się nieco podobnie do pierogów. Efekt jest jednak zupełnie inny, a mięsne paluchy świetnie nadają się na imprezową przekąskę.
Bułeczki z parzonej mąki
Wsypywanie mąki na patelnię kojarzy nam się głównie z przygotowaniem zasmażki. Jednak kiedy wyjdziemy poza schematy myślenia o naczyniach i sposobach obróbki, możemy dość do ciekawych rezultatów. Tak jest w wypadku tych nietypowych przekąsek.
Patelnia służy nam mianowicie do gruntownego zaparzania mąki na wypieki. Z tak przygotowanego ciasta powstają pszenne bułeczki z prostym i smacznym farszem. Zaparzanie ciasta to znana nam technika – używamy jej choćby przy przygotowaniu pierogów. Gorąca woda aktywuje siatkę glutenową, co czyni ciasto elastycznym i zwartym.
Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie daMięsna przekąska
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sabina Foodee. Autorka pokazuje tam najprostszy farsz z mięsa mielonego. Bułeczki takie można oczywiście przygotować z dowolnie skomponowanym nadzieniem. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się np. szpinak i ricotta.
Składniki
- 400 g mąki
- 200 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnuszki
- Przyprawy: rozmaryn, kmin rzymski lub inne ulubione
- Cukier, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Bułeczki faszerowane z piekarnika
Na głębokiej patelni gotujemy ok. pół litra wody. Z mąki odmierzamy 1/10, pozostałą część wrzucamy na patelnię i mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę.
Ciasto zdejmujemy z ognia. W misce zasypujemy większością pozostałej mąki (reszta pójdzie do podsypania stolnicy). Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiamy, aż będzie gładkie i sprężyste. Owijamy je folią kuchenną i odstawiamy do odpoczynku.
Cebulę siekamy. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, przyprawiając solą, pieprzem i przyprawami. Smażymy mięso, aż będzie dobrze przyrumienione.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy w prostokątne kawałki. Na każdy wykładamy po lyżce farszu i zawijamy. Zaklejamy brzegi.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy na ok. 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dipami.
Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i fasolkę w sosie z pieczonej papryki.