Smakosze.pl Przepisy Kroję pomidory i wkładam do słoików. Zimą wszyscy mi za to dziękują
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Kroję pomidory i wkładam do słoików. Zimą wszyscy mi za to dziękują

3 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zatrzymaj smak pomidorów na zimę. Przygotowane z nich przetwory staną się bazą wielu pysznych dań. Poznaj przepis i wypróbuj ten sposób, a będziesz przygotowywać je co sezon. Zebrane latem pomidory jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze.

Sezon na pomidory

Wielu działkowców zebrało już pierwsze pomidory. Te sezonowe zebrane z własnego ogródka lub kupione na targu prosto od hodowcy smakują o wiele lepiej. Te najlepsze są nie tylko soczyste, ale też przyciągają swoim wyjątkowym zapachem.

Niestety dostępne są tylko latem, ale na szczęście istnieje przepis, który poznasz w dalszej części artykułu. Dzięki niemu ich smak zatrzymasz nawet do zimy. Wystarczy, że je pokroisz i zalejesz przygotowaną zalewą. Rodzina będzie wdzięczna za to, co z nich zrobisz.

pomiodry i bazylia.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Zapomnij o garnku z wodą. Kapustę na gołąbki najszybciej sparzysz w inny sposób

Nie tylko pomidory

Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim pomidory. Zadbaj więc o to, aby świeże i dojrzałe. Oprócz nich potrzebne będą także składniki na zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wiele z nich możesz mieć w swojej kuchni. O tym, czego potrzebujesz, dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki soli do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść świeżej bazylii
  • 1 ostra papryczka

Przepis na pomidory w zalewie

Zacznij od umieszczenia 1,5 kilogramów pomidorów w garnku. Sparz je wrzątkiem przez 2 minuty, a następnie przelej je zimną wodą. Warzywo obierz ze skóry, a potem pokrój je w drobną kostkę. Pomidory przełóż do wyparzonych słoików. Pozostaw w nich trochę wolnego miejsca.

Pozostałe pomidory dokładnie umyj i pokrój na drobne części. Przełóż je do garnka razem z liśćmi bazylii, pokrojoną ostrą papryczką i zblenduj na jednolitą masę. Wsyp sól oraz cukier. Wymieszaj składniki, a następnie gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia. Powstałą zalewą zalej pomidory w słoikach. Szczelnie je zakręć, a następnie poddaj pomidory pasteryzacji przez 25 minut. Przetwory przechowuj w chłodnym miejscu, a wytrzymają do zimy. Sprawdź przepis na danie z makaronu i mięsa oraz dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych .

zalewa pomi.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Zakazana we Włoszech, a Polacy wciąż ją jedzą. Najgorsza ryba obok pangi
Pakuję mięso do makaronu i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy