Kroję pomidory i wkładam do słoików. Zimą wszyscy mi za to dziękują
Zatrzymaj smak pomidorów na zimę. Przygotowane z nich przetwory staną się bazą wielu pysznych dań. Poznaj przepis i wypróbuj ten sposób, a będziesz przygotowywać je co sezon. Zebrane latem pomidory jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze.
Sezon na pomidory
Wielu działkowców zebrało już pierwsze pomidory. Te sezonowe zebrane z własnego ogródka lub kupione na targu prosto od hodowcy smakują o wiele lepiej. Te najlepsze są nie tylko soczyste, ale też przyciągają swoim wyjątkowym zapachem.
Niestety dostępne są tylko latem, ale na szczęście istnieje przepis, który poznasz w dalszej części artykułu. Dzięki niemu ich smak zatrzymasz nawet do zimy. Wystarczy, że je pokroisz i zalejesz przygotowaną zalewą. Rodzina będzie wdzięczna za to, co z nich zrobisz.
Nie tylko pomidory
Najważniejszym składnikiem są przede wszystkim pomidory. Zadbaj więc o to, aby świeże i dojrzałe. Oprócz nich potrzebne będą także składniki na zalewę. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wiele z nich możesz mieć w swojej kuchni. O tym, czego potrzebujesz, dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 łyżeczki soli do przetworów
- 1 łyżeczka cukru
- garść świeżej bazylii
- 1 ostra papryczka
Przepis na pomidory w zalewie
Zacznij od umieszczenia 1,5 kilogramów pomidorów w garnku. Sparz je wrzątkiem przez 2 minuty, a następnie przelej je zimną wodą. Warzywo obierz ze skóry, a potem pokrój je w drobną kostkę. Pomidory przełóż do wyparzonych słoików. Pozostaw w nich trochę wolnego miejsca.
Pozostałe pomidory dokładnie umyj i pokrój na drobne części. Przełóż je do garnka razem z liśćmi bazylii, pokrojoną ostrą papryczką i zblenduj na jednolitą masę. Wsyp sól oraz cukier. Wymieszaj składniki, a następnie gotuj przez 15 minut od momentu wrzenia. Powstałą zalewą zalej pomidory w słoikach. Szczelnie je zakręć, a następnie poddaj pomidory pasteryzacji przez 25 minut. Przetwory przechowuj w chłodnym miejscu, a wytrzymają do zimy. Sprawdź przepis na danie z makaronu i mięsa oraz dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych .