Pakuję mięso do makaronu i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na niedzielę
Zapomnij o schabowych na niedzielę. Poznaj przepis i na obiad przygotuj z niego fantastyczne danie z domowego makaronu i mięsa. Smak zachwyci każdego domownika i będą prosić, abyś przygotowywała go, co tydzień. Sposób jest banalny, a w dodatku niezbyt czasochłonny. Wystarczy odrobina cierpliwości, a danie wyjdzie idealne.
Makaron na obiad inny niż zazwyczaj
Połączenie makaronu i mielonego mięsa jest znane od dawna. Ulubiony przez wszystkich sos boloński jest tego najlepszym przykładem. Dzisiaj jednak poznasz przepis na zupełnie inne danie. Najpierw dowiesz się, jak zrobić domowy makaron w kształcie muszli, a później zrobisz mięsno-warzywny farsz, którym po brzegi wypchasz makaron. Prawda, że brzmi to, jak smaczne połączenie?
W takim razie nie zastanawiaj się dłużej. Zrób to danie na obiad, a jego smakiem zachwycisz wszystkich. Przygotuj się na dokładki i to nie jedną.
Henia udoskonaliła ciasto ze śliwkami. Ten pomysł zasługuje na medalMięso i własnoręczny makaron
Najważniejszymi składnikami dania jest przede wszystkim mięso mielone. Najlepszym wyborem będzie to z wołowiny i wieprzowiny. Oprócz niego potrzebne będą także składniki na ciasto na makaron. Niezbędna jest także cukinia oraz przyprawy, które nadadzą farszowi odpowiedniego smaku. Poznasz je, kiedy sprawdzisz poniższą listę. Zrób to, zanim wybierzesz się na zakupy, bo niektóre składniki możesz mieć w swojej kuchni. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 300 g mielone mięsa wołowo-wieprzowego
- 150 g cukinii
- ½ pęczka szczypioru
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- olej
- 50 ml wody
Przepis na obiad z makaronu i mięsa
Do miski wsyp mąkę i wsyp ½ łyżeczki soli. Wlej łyżeczkę oleju oraz wodę. Zagnieć składniki na jednolite ciasto. Odstaw je na 20 minut, a później rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą noża do pizzy pokrój go na prostokąty o wymiarach 7 na 7 centymetrów.
Do drugiej miski przełóż mięso i wsyp drobno posiekany szczypior oraz natkę pietruszki. Cukinię obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki, odciśnij z nadmiaru wody i dodać do mięsa. Całość przypraw pieprzem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj składniki na farsz.
Nałóż go na środek każdego prostokąta. Następnie sklej boki ciasta, tworząc z niego pewnego rodzaju muszelki. Na patelni rozgrzej olej i ułóż zawinięte w ciasto miasto. Wlej 50 mililitrów wody i smaż je pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie podawaj je na obiad. Sprawdź sposób na podanie cukinii oraz dowiedz się, co zrobić przed mrożeniem kurek, aby wyszły idealne.