Smakosze.pl Przepisy Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu
Fot. Canva/Socha

Kroję pora i mieszam z trzema dodatkami. Ta surówka pasuje do każdego obiadu

15 maja 2024

Czy można przygotować surówkę, która pasuje dosłownie do każdego obiadu? Tak! Wystarczy pokroić pora i wymieszać go z trzema składnikami. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Dlatego poznaj ten uniwersalny przepis i zrób pyszną oraz zdrową surówkę.

Co dodać do pora?

Do jedzenia surówek nikogo nie trzeba przekonywać . Są pełne smaku, witamin i mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Jednak, czy istnieje surówka, która pasuje do każdego dania obiadowego? Okazuje się, że tak.

Zrobisz ją z pora i zaledwie trzech innych dodatków. Często ją przygotowuję, bo idealnie pasuje do obiadu . Taką surówkę robię z pora, marchwi, jabłka i majonezu. Efekt jest znakomity, dlatego każdemu smakoszowi polecam ten prosty przepis .

surówka
Fot. Canva/arfo
W jednym garnku robię obiad dla całej rodziny. Jest pyszny, tani i starcza na kilka dni

Jak zrobić surówkę z pora, marchwi, jabłka i majonezu?

Składniki:

  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu lub 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie surówki zacznij od umycia warzyw, obierz marchew i jabłko . Teraz marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i to samo zrób z jabłkiem.

Składniki wymieszaj ze sobą, dołóż pokrojonego pora i dodaj majonez. Możesz użyć zamiast niego jogurtu naturalnego . Surówka jest świeża, ma naturalny, lekko słodki smak i nie wymaga nawet żądnych przypraw.

Surówka pełna smaku i zdrowia

Surówka wychodzi pysznie i pasuje do każdego obiadu. Por, jabłko i marchewka to wyjątkowo smaczne i zdrowe składniki tej surówki . Dlatego często robię z nich tę szybką surówkę. Wystarczy niewiele czasu, by dodatek pełen witamin szybko trafił na mój stół.

Taką surówkę z pora chętnie zjedzą też najmłodsi smakosze. Łagodny smak to coś, co polubi niejeden mały niejadek . Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni, a każde danie od razu z taką surówkę będzie lepiej smakować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić fasolkę po bretońsku ze schabem. Radziliśmy, jak przyrządzić pieczoną kaszankę.

surówka
Fot. Canva/arfo
Posiekaj botwinkę, zagotuj i poupychaj w słoikach. Każdy powinien tego spróbować
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy