Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.05.2024 13:27

Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie

kaszanka pieczona z dodatkami
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka

Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele. 

Doskonała propozycja na obiad

Kaszanka to nie tylko świetna propozycja na grilla, ale też na pełny obiad. Dzięki niej niskim kosztem przygotujesz danie, którym do syta naje się cała rodzina. Wszystko dlatego, że kaszance towarzyszyć będą dodatki. Poznasz je w dalszej części artykułu.

Istotne jest także samo przygotowanie. Zazwyczaj podsmażamy lub grillujemy kaszankę. Tym razem trafi do pieca. Z tym przepisem kaszankę upieczesz w łatwy i szybki sposób. Nie zastanawiaj się dłużej, przygotuj ją na obiad nawet dzisiaj, a domownicy okrzykną się najlepszą kucharką. Dla tego tytułu warto poświecić chwilę. 

smażenie cebuli.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka

 

Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki

Nie może zabraknąć tych dodatków

Ta pieczona kaszanka smakuje wybornie tylko ze składnikami umieszczonymi na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynajmy, bo ten przepis musisz poznać od razu. 

Składniki:

  • 5 kaszanek
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jabłka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na pieczoną kaszankę

Obrane cebule posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło. Dołóż cebulę i przypraw ja majerankiem, pieprzem oraz solą. Następnie zeszklij ją na patelni. Zdejmij. Jabłka pokrój w łupki i podsmaż je na tłuszczu po cebuli.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż usmażoną cebulę. Ułóż na niej kaszankę i obłóż ją jabłkami. Kaszankę z dodatkami piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Po tym czasie kaszanka jest gotowa, ma chrupiącą skórkę i aromat jabłek Wystarczy podać ją na obiad i zachwycać się jej smakiem. Sprawdź przepis na niezwykłą przekąskę z jabłka i mleka oraz dowiedz się, jak zrobić omlet z kapusty

kaszanka z dodatkami.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka