Kroję pora i po chwili mam surówkę lepszą niż z restauracji. Orzeźwia i pasuje do każdego obiadu
Szukasz przepisu na niestandardową surówkę? Zainspiruj się i przygotuj tę z pora. Jest lekka i tak smaczna, że zamienia zwykły obiad w przepyszne danie. Najważniejsze jest jednak to, że z tym przepisem przygotujesz ją łatwo i szybko. Zrób ją, a rodzina będzie prosić, aby przyrządzała ją częściej.
Surówka do każdego obiadu
Surówka jest istotnym składnikiem dania podanego na obiad. Razem z mięsem i ziemniakami tworzy pełnowartościowy posiłek. Może on być dodatkowo smaczny, jeżeli przygotujesz warzywny dodatek z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu.
Ta surówka zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ jest lekka, smaczna i świetnie łączy się prawie z każdym obiadem . Zrób ją i o wszystkich zaletach przekonaj się sama. To banalnie proste.
Por to podstawa
Smak sałatki bierze się przede wszystkim z głównego składnika, czyli pora. To on gwarantuje lekkość i charakterystyczny aromat oraz smak. Potrzebne są także inne składniki. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, a te, które są niezbędne, kosztują grosze. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Henia Foks , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 1 duża biała część pora
- 1 jabłko
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- ½ cytryny
- garść orzechów włoskich
- ½ pęczku natki pietruszki
- sól
Surówka z pora - przepis
Umytego i wypłukanego pora posiekaj w cienkie pół plastry. Umieść go na sitku i przelej wrzątkiem. Przełóż go do miski i dodaj drobno posiekane orzechy. Całość przypraw solą, a następnie wlej oliwę i sok z cytryny.
Na koniec dodaj miód oraz jabłko pokrojone w małą kostkę. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową sałatkę podawaj na obiad, a domownicy będą zachwyceni. Sprawdź, jak przyrządzić doskonałego schabowego oraz zapoznaj się z ofertą promocyjną Biedronki .