To mój ulubiony przepis na sernik. Wersja z jagodami bije inne na głowę, musisz spróbować
![sernik z jagodami](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_z_jagodami_3ab4260b25.jpg)
Wiadomo, że sernik jest pyszny. Jednak ten z dodatkiem jagód to prawdziwe niebo w gębie. Zrób sernik z tymi leśnymi owocami, a często będziesz korzystał z tej receptury. Sernik z jagodami zachwyci każdego.
Sernik z jagodami, czyli pyszności na talerzu
Zawsze przepadałam za sernikami. Lubiłam te na kruchym spodzie, jadałam na zimno i piekłam serniki z dodatkiem brzoskwini. Każdy był wyjątkowy i zachwycał smakiem. Jednak, gdy trafiłam na przepis z jagodami od Heni Foks, to przepadłam.
Teraz piekę tylko taki sernik. Wychodzi obłędnie pyszny i szybko znika ze stołu. Każdy, kto go spróbuje, prosi o przepis. Dlatego polecam tę recepturę. Znajdziesz ją na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![sernik z jagodami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_z_jagodami_ff5e877776.jpg)
Jak zrobić sernik z jagodami?
Składniki na spód:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 800 g sera
- 6 białek
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki kisielu
Przygotowanie sernika z jagodami zacznij od zasypania jagód 2 łyżkami kisielu. Do miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbij jajko i wlej olej. Dokładnie połącz składniki i wyrabiaj. Gdy będzie gotowe, zostaw trochę ciasta na kruszonkę, a resztę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz zajmij się masą serową. Utrzyj białka z cukrem. Połącz ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Na ciasto wyłóż jagody, a na nie masę serową. Wyrównaj powierzchnię i na wierzch kruszymy odłożone ciasto. Sernik z jagodami piecz 60 minut w 170 stopniach.
Sernik z jagodami najlepszy na letni deser
Pamiętaj, by po upieczeniu studzić sernik około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać. Sernik z jagodami wychodzi obłędnie pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Taki deser to dosłownie niebo w gębie.
Dzięki przepisowi od Heni Foks zrobisz go szybko i w prosty sposób. To ciasto zawsze się udaje, wspaniale wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. Podawaliśmy najlepszy sposób na przechowywanie ciasta drożdżowego. Radziliśmy, w jaki sposób przyrządzić puszyste kotlety mielone.
![sernik z jagodami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_z_jagodami_85663f38dd.jpg)
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_548eedeffe.jpg)
![zalewanie frytek colą](https://images.iberion.media/images/origin/frytki_z_cola_fb8223460b.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_9c811bdcdd.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![ciasto z bitą śmietaną i wisienką](https://images.iberion.media/images/origin/wiezinka_na_torcie_ee09a36b56.jpg)
![parówki](https://images.iberion.media/images/origin/parowki_cbbcdbfd97.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_a51aeccd37.jpg)
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_jablkami_eb91d77bc8.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_e5355daf00.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_borowkami_5e02fb9e30.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_731fe6c1f8.jpg)
![krojenie pora](https://images.iberion.media/images/origin/por_8ba1d80309.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![sernik na zimno na zielonym mchu](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_a5e6f2d898.jpg)
![pomidorówka jak u babci](https://images.iberion.media/images/origin/pomidorowka_jak_u_babci_147951b055.png)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)