Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz w ten sposób
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.07.2024 11:17

Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz w ten sposób

kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły pyszne jak nigdy dotąd? Zapomnij o wszystkich sposobach, które znałaś do tej pory. Koniecznie wypróbuj ten z przepisu poniżej, a do innych już nie wrócisz. Jest prostota i skuteczność może zaskoczyć.

Najlepszy sposób na kotlety schabowe

Kotlety schabowe często goszczą na stołach Polaków. Soczyste mięso, znakomita panierka, a do tego ziemniaki i surówka, taki obiad lubi wielu z nas. Jak jednak przyrządzić mięso, aby było soczyste i delikatne? Znamy na to najlepszą metodę.

Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na przyrządzenie schabowych. Mięso moczymy w mleku, panierujemy w jajkach i bułce, by uzyskać jak najlepszy efekt. Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i postawić na sposób dzięki, któremu mięso będzie wyjątkowo kruche. Co gwarantuje taki efekt? To marynata z majonezu, z którą mięso wychodzi soczyste, kruche, a kotlety mają wyjątkowy smak. 

majonez
Fot. Canva/HandMadePictures
Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie

Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie z majonezu?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych zacznij od pokrojenia mięsa na plastry i ich rozbicia tłuczkiem. Przyrządź marynatę i do miski włóż majonez, wlej sok z cytryny, dołóż posiekany koperek, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Kotlety włóż do marynaty, tak by dokładnie je pokryła.

Kotlety zostaw pod przykryciem w marynacie na całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjmij je z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. 

Kotlety schabowe najlepsze na obiad

Tak przyrządzone schabowe kuszą smakiem i wyjątkową kruchością. Mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Marynata z majonezem jest prosta w przygotowaniu i zapewnia pyszny efekt na talerzu. Kotlety schabowe podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Pasuje do nich też kapusta, czy buraczki. Warto wykorzystać przepis na schabowe w marynacie z majonezu. Wyjątkowy smak i doskonały obiad gwarantowane. Pisaliśmy o tym, jak nie powinniśmy myć truskawek. Polecaliśmy patent na przechowywanie ciasta drożdżowego. 

kotlet schabowy
Fot. Canva/gbh007

Źródło: newsy.gotujmy.pl