Krokiety z mięsem i pieczarkami
Krokiety z mięsem to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, delikatne naleśniki w chrupiącej panierce z aromatycznym i wilgotnym farszem z mięsa z rosołu i pieczarek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami.
Krokiety świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Niemal na każdym weselu ostatnim daniem są właśnie krokiety podane z barszczykiem czerwonym. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie są suche, są delikatne i wilgotne w środku. Świetnym wykończeniem jest również chrupiąca i złocista skórka z bułki tartej.
Najlepsze krokiety z mięsem wychodzą z krokietów z mięsa rosołowego, jeśli więc gotowałeś rosół, to już wiesz, jaki obiad zrobić dla całej rodziny. Rosół ugotuj nie tylko na drobiu, do krokietów potrzebne będzie również mięso wołowe. Kawałek wołowiny gotujący się w rosole również znacznie wzmocni jego smak, a krokiety wyjdą genialnie.
Nie wiesz, jak dobrze zawijać krokiety? W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety z mięsem, aby się nie rozleciały.
Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami
Składniki na 18-20 naleśników:
250 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
Składniki na farsz:
1,5 kg mięsa z rosołu
800 g pieczarek
2 cebule
pieprz, sól
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta
2 jajka
Jak przygotować krokiety z mięsem i pieczarkami?
Przygotuj ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki na ciasto zmiksuj, następnie rozgrzej olej na patelni i usmaż naleśniki.
Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, pokrój pieczarki, mięso rosołowe oddziel od kości. Mięso dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Cebulę podsmaż na patelni z odrobiną oleju, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż sok się zredukuje.
Pieczarki dodaj do mięsa, całość podlej odrobiną rosołu i wyrób, aby powstała jednolita masa. Na każdy naleśnik wyłóż farsz, zawiń, obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na większej ilości rozgrzanego oleju.