Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zawijać krokiety z mięsem?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2021 01:00

Jak zawijać krokiety z mięsem?

Jak zawijać krokiety z mięsem?
canva/iko636

Krokiety są pyszną potrawą, idealną na obiad, kolację, święta lub większe uroczystości. Delikatne naleśniki z farszem mięsnym w chrupiącej, złocistej panierce smakują doskonale. Nieumiejętne zawijanie krokietów może spowodować wypłynięcie farszu lub popękanie naleśnika. Jak zawijać krokiety z mięsem?

Krokiety z mięsem to smaczne, tradycyjne już danie, które wszyscy znamy i lubimy. Do krokietów zawsze gotuję domowy barszcz czerwony, który świetnie łączy się z farszem i naleśnikiem. Krokiety zawsze obtocz w jajku i bułce tartej, aby z zewnątrz były delikatnie chrupiące i miały piękny kolor.

Krokiety są dość czasochłonnym daniem, jednak efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a Twoje krokiety będą kulinarnym hitem na stole. Na początku zawsze przygotuj farsz, aby zdążył całkowicie ostygnąć przed zawijaniem i smażeniem, dopiero później smaż naleśniki.

Farsz na krokiety z mięsem przygotujesz na dwa sposoby. Zarówno farsz z mięsa z rosołu, jak i farsz z mięsa mielonego smakuje doskonale w naleśniku i chrupiącej panierce.

Jak zawijać krokiety z mięsem?

Na naleśnik wyłóż farsz, nałóż go na środku i delikatnie rozprowadź po naleśniku w taki sposób, aby farsz nie był za blisko boków. Pamiętaj również, że zbyt duża ilość farszu uniemożliwi zawinięcie krokieta.

Krokiety z mięsem

Jeden i drugi bok naleśnika zwiń kolejno do środka, następnie złap placek od dołu i ostrożnie roluj ciasto, aby farsz nie wypłynął na zewnątrz, a naleśnik się nie podarł. Zawinięte krokiety delikatnie dociśnij, obtocz w jajku i bułce tartej i smaż do uzyskania złocistego koloru.