Smakosze.pl
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

canva/fotek

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - idealne na obiad

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo aromatyczne i pożywne danie, zwykle podawane podczas świąt i większych uroczystości. Krokiety są świetnym pomysłem również na obiad, kiedy masz ochotę na niecodzienne i smaczne danie. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami.

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które najczęściej jemy na weselach i przygotowujemy na święta i wizyty gości. Tradycyjną potrawę możesz jednak przygotować w bardzo prosty sposób i zrobić smaczną niespodziankę dla całej rodziny.

Krokiety z farszem z mięsa i pieczarek zawsze podaję z barszczem czerwonym, ponieważ buraki genialnie uzupełniają smak smażonych naleśników w panierce. Aromatyczny farsz zrobisz naprawdę bardzo szybko z podstawowych składników.

Do farszu koniecznie dodaj solidną porcję posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżości, lekkości i genialnego aromatu. Pietruszka jest niezbędna do przygotowania najlepszego farszu na bazie mięsa mielonego i pieczarek.

Jeśli masz ochotę na krokiety bez zawijania- tu poznasz przepis na błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami, równie proste i bardzo smaczne.

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej

  • szklanka wody

  • szklanka mleka

  • jajko

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 400 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami?

Na początku zrób naleśniki: wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj mikserem. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę, aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste. Na rozgrzanym oleju smaż kolejno naleśniki, wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Przygotuj farsz: na maśle zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój grzyby, a gdy już mięso będzie podsmażone, wymieszaj z nim pieczarki. Całość solidnie oprósz posiekaną pietruszką i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki i natka pietruszki do farszu

Źródło zdjęcia: canva/Ballun

Farsz wykładaj na środek każdego naleśnika, zawiń, następnie obtocz kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na większej ilości rozgrzanego oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż krokiety nabiorą złocistego koloru.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >