Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania
Adam Moskal
Adam Moskal 24.12.2021 01:00

Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania

Krokiety
canva/Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro

Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem.

Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu.

Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.

Przepis na krokiety bez zawijania

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 g mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 400 g kiszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie i ugotowania ich do miękkości. Odcedź je i posiekaj na drobne kawałki. Cebule obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Wrzuć do niej grzyby i po kilku minutach dodaj posiekaną ugotowaną kapustę. Dopraw solą, pieprzem, wsyp odrobinę bułki tartej i odstaw na bok.

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Wbij do nich jajka, wsyp przesianą mąkę, zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj ciasto. Uformuj z niego okrągłe placki.

Na środku każdego placka połóż porcję farszu i zlep końce. Krokiety obtocz w bułce tartej, uprzednio zanurzając je w jajku. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst wyjawia, jak długo powinno się smażyć karpia

Krokiety bez zawijania

Źródło zdjęcia: canva/nito100, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram