Smakosze.pl
Krokiety

canva/Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro

Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania

31 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem.

Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu.

Barszcz czerwony

Najszybszy barszcz wigilijny bez zakwasu

CZYTAJ DALEJ

Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.

Przepis na krokiety bez zawijania

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 300 g mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 400 g kiszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie i ugotowania ich do miękkości. Odcedź je i posiekaj na drobne kawałki. Cebule obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju. Wrzuć do niej grzyby i po kilku minutach dodaj posiekaną ugotowaną kapustę. Dopraw solą, pieprzem, wsyp odrobinę bułki tartej i odstaw na bok.

Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Wbij do nich jajka, wsyp przesianą mąkę, zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj ciasto. Uformuj z niego okrągłe placki.

Na środku każdego placka połóż porcję farszu i zlep końce. Krokiety obtocz w bułce tartej, uprzednio zanurzając je w jajku. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst wyjawia, jak długo powinno się smażyć karpia

Krokiety bez zawijania

Źródło zdjęcia: canva/nito100, Getty Images Pro

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Wystarczą jajka, cebula, papryka i przyprawy. W kilka chwil zrobisz danie jak z chińskiej restauracji

Czytaj więcej >