Smakosze.pl Przepisy Krucha i soczysta karkówka pieczona w plastrach. Prosty pomysł na pyszny obiad
canva/Hirurg, Getty Images Signature

Krucha i soczysta karkówka pieczona w plastrach. Prosty pomysł na pyszny obiad

15 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu.

Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa.

Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.

Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 3 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 3 łyżeczki miodu

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Karkówkę oczyść z błonek i ścięgien, które nie zmiękną po upieczeniu. Umieść wszystkie plastry w dużej foliowej torebce z zamknięciem błyskawicznym. W taki sposób można łatwo i czysto marynować różne inne mięsa.

Wszystkie pozostałe składniki umieć w misce blendera i zmiksuj je na gładką masę. Zalej marynatą plastry mięsa i dokładnie ją wmasuj. Każdy kawałek mięsa musi być nią bardzo dobrze pokryty. Następnie schowaj karkówkę na 24 godziny do lodówki.

Wyjmij karkówkę na 1 h przed pieczeniem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ułóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsuń blachę do pieca i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu odstaw karkówkę na 5-10 minut, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz sposoby na grillowanie karkówki. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.

Karkówka

Źródło zdjęcia: canva/fpwing, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy