Smakosze.pl
Galaretka z kurczaka

canva/elenahramovaphotos

Pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Cudowny pomysł na wielkanocną przekąskę

21 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc sprawia, że wiele osób zaczyna obmyślać co na ten czas ugotować. Niżej prezentujemy bardzo ciekawy pomysł na galaretkę z kurczaka w kształcie jajek. Ich ciekawy wygląd sprawia, że stanowią idealną przekąskę w czasie Wielkanocy.

Galaretka z kurczaka w kształcie jajka nie tylko wygląda nad wyraz okazale, lecz także obłędnie dobrze smakuje. Tego typu przekąska wywoła okrzyki zachwytu u osób, które zobaczą ją po raz pierwszy.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na galaretki z kurczaka w kształcie jajek

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek

  • 1 włoszczyzna

  • 3 udka z kurczaka

  • 40 g żelatyny

  • 100 g mrożonego groszku

  • 2 jajka na twardo

  • 2 l wody

  • sól

  • pieprz

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Zacznij od dokładnego wymycia wydmuszek po jajkach, wyparzenia ich wrzątkiem i osuszenia. Kurczaka włóż do garnka, zalej go zimną wodą i postaw na gazie. Zbieraj gromadzące się na powierzchni szumowiny.

Do wywaru wrzuć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, przecedź wywar przez sitko, dodaj do niego żelatynę i wymieszaj.

Mięso oddziel od kości i ułóż je w wydmuszkach razem z mrożonym groszkiem. Zalej je wywarem i odstaw do ostygnięcia. Po zestaleniu obierz galaretkę jak zwykłe jajko. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na złocisty rosół. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.

Jajka z galarety

Źródło zdjęcia: canva/Anna Skvortsova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >