Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
Nawet najlepszym szefom kuchni czasem zdarzają się wpadki przy gotowaniu zupy pomidorowej. Najczęstszym problemem jest zbyt duża kwaśność pomidorówki, co psuje przyjemność z jedzenia. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi soda oczyszczona. Pół łyżeczki sody wyrówna smaki całego garnka.
Zupa pomidorowa nie jest skomplikowanym daniem, dlatego tak ochoczo przygotowujemy ją przez cały rok. Niska cena i łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników są kolejnymi zaletami.
Niestety nawet osoby z ogromnym kulinarnym doświadczeniem mogą popełnić prosty błąd w kuchni. W przypadku pomidorowej jest to zwykle kwaśność, która pochodzi od pomidorów. Co zrobić w takiej sytuacji?
Soda oczyszczona a zupa pomidorowa
Z pozoru może się wydawać, że takie połączenie nie może mieć miejsca. Sodę wykorzystuje się w końcu do robienia ciast, ewentualnie jako odświeżacz powietrza czy środek czyszczący.
Soda przydaje się jednak również podczas gotowania pomidorówki, która pomimo największych starań wychodzi kwaśna. Wtedy nie trzeba panikować, lecz wsypać pół łyżeczki sody do garnka.
Jak soda ratuje pomidorową?
Soda oczyszczona jest zasadą, a więc jej pH jest wysokie. Wsypując ją do garnka z zupą pomidorową, wykonaną z kwaśnych pomidorów, zwiększa się poziom pH całego dania, naprawiając smak.
Nie należy oczywiście przesadzić z ilością sody, aby zupa nie nabrała nieprzyjemnego posmaku. Jeśli chcesz zakryć kwaśny smak, zjedz pomidorową z ryżem - ten o wiele lepiej kamufluje go od makaronu.
Poza sodą i ryżem do zawartości naczynia można dodać również zwykły cukier w ilości kilku łyżek. Efekt powinien być wyczuwalny praktycznie natychmiast po dokładnym zamieszaniu pomidorowej.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: ampnewsy.gotujmy.pl; planteon