Smakosze.pl Przepisy Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez
canva/VeselovaElena

Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy wam przepis na kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez. Dzięki niemu mięso staje się kruche, soczyste i aksamitne, a także bardzo smaczne. Tak przygotowany schab będzie doskonały na obiad, a po wystudzeniu sprawdzi się na półmisku zimnych mięs.

Schab należy do naszych ulubionych mięs. Zwykle robimy z niego kotlety, ale też chętnie pieczemy go w całości. Dużym powodzeniem cieszy się w święta, bo doskonale smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na dodatek dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami.

Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez

Składniki:

  • ok. 1,3 kg schabu bez kości

  • 6 łyżek majonezu

  • 4-5 łyżek oleju

  • 1 łyżka musztardy

  • majeranek

  • bazylia

  • rozmaryn

  • po 2 łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie schabu

Schab opłucz, osusz, usuń z niego błony. Majonez wymieszaj z olejem, musztardą i przyprawami.

Przygotowaną marynatą posmaruj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki. Schab wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Schab włóż do rękawa do pieczenia, dodaj też marynatę i 3/4 szklanki wody. Rękaw zamknij, a zwinięte w niego mięso włóż do brytfanny.

Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaw na 15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na schab. Sprawdź, jak zrobić schab w liściach laurowych , a także, jak przygotować schab nadziewany suszonymi morelami .

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy