Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez
Prezentujemy wam przepis na kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez. Dzięki niemu mięso staje się kruche, soczyste i aksamitne, a także bardzo smaczne. Tak przygotowany schab będzie doskonały na obiad, a po wystudzeniu sprawdzi się na półmisku zimnych mięs.
Schab należy do naszych ulubionych mięs. Zwykle robimy z niego kotlety, ale też chętnie pieczemy go w całości. Dużym powodzeniem cieszy się w święta, bo doskonale smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na dodatek dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami.
Kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez
Składniki:
-
ok. 1,3 kg schabu bez kości
-
6 łyżek majonezu
-
4-5 łyżek oleju
-
1 łyżka musztardy
-
majeranek
-
bazylia
-
rozmaryn
-
po 2 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie schabu
Schab opłucz, osusz, usuń z niego błony. Majonez wymieszaj z olejem, musztardą i przyprawami.
Przygotowaną marynatą posmaruj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki. Schab wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Schab włóż do rękawa do pieczenia, dodaj też marynatę i 3/4 szklanki wody. Rękaw zamknij, a zwinięte w niego mięso włóż do brytfanny.
Schab wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaw na 15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na schab. Sprawdź, jak zrobić schab w liściach laurowych , a także, jak przygotować schab nadziewany suszonymi morelami .
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
-
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
-
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: przepisyjoli