Smakosze.pl Przepisy Krupnik gotuję według przepisu babci. Nietypowy dodatek cudownie wzmacnia smak i aromat zupy
Fot. Shutter/Arkadiusz Fajek

Krupnik gotuję według przepisu babci. Nietypowy dodatek cudownie wzmacnia smak i aromat zupy

17 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, jaką zupę ugotować na obiad? Poznaj przepis na tradycyjny krupnik, który zachwyci każdego. Jeden nietypowy składnik nada zupie wyjątkowego i nieznanego wcześniej smaku. Dowiedz się, o jaki produkt chodzi i zobacz, jak przyrządzić tę znakomitą zupę.

Krupnik doskonały na obiad

Nasza narodowa kuchnia bogata jest w zupy. Jedną z ulubionych jest krupnik, który pewnie nie raz przygotowywałaś na obiad . Wydawałoby się, że w tym daniu niewiele można zmienić, ale przepis, który umieściliśmy w dalszej części artykułu, gwarantuje zupełnie nowy smak krupniku.

Zupę należy ugotować na odpowiednim mięsie, a przede wszystkim dodać jeden składnik, na który właśnie trwa sezon. Czytaj dalej, a poznasz dokładną instrukcję przygotowania oraz niezbędne produkty.

grzyby.jpg
Fot. Canva/KPS
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka

Krupnik z nietypowym składnikiem

Tradycyjny krupnik jest smaczny i sycący dzięki składnikom. Wiele zależy przede wszystkim od mięsa, na którym go ugotujesz. Warto użyć kilka rodzajów mięs. Najlepiej gdyby były to wędzone żeberka, boczek oraz udka z kurczaka. Oprócz nich warto dodać także grzyby, które pogłębią smak wywaru. To właśnie ten składnik jest kluczowy, dlatego dodaj go do zupy, a już nigdy go nie pominiesz. Wszystkie potrzebne składniki wraz z proporcjami, poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 80 g boczku
  • 100 g mięsa z udek z kurczaka
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 l wody
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mała garść suszonych grzybów
  • 180 g kaszy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na tradycyjny krupnik

Na rozgrzanej i suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz mięso z kurczaka. Żeberka umyj i pokrój na kawałki. Następnie przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj je pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj poduszone mięso oraz boczek.

Warzywa obierz i dokładnie umyj. Pokrój je w drobną kostkę i umieść w garnku. Cebulę podsmaż na patelni na tłuszczu z boczku i dodaj ja do zupy. Całość przypraw pieprzem, solą, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Wsyp suszone grzyby i wymieszaj składniki.

Po kolejnych 20 minutach, gdy zupa przybierze złotą barwę, wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotuj na małym ogniu przez 30 minut i gotowe. Podawaj ją z posiekaną natką pietruszki, a będzie smakowała wybornie.

krup nik.jpg
Fot. Canva/Svetlana Monyakova
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Żadne ruskie, czy z mięsem. Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy