Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Krysia zdradziła swój patent na najsmaczniejsze ogórki kiszone. Sekretem nie są składniki, a sam proces fermentacji. Krysia po przygotowaniu ogórków odstawia je na około 5 dni w ciepłe miejsce, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane ogórki wychodzą za każdym razem.
Ogórki kiszone to świetny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek. Przygotujesz z nich wyśmienite pasty, ugotujesz domową zupę ogórkową. Niestety czasem mimo starań ogórki kiszone się psują lub nie smakują tak, jak powinny. Krysia zdradziła, jak robi ogórki, które zawsze są pełne smaku.
Zanim zaczniesz przygotowywać ogórki kiszone, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. To prosty trik na świeże, jędrne i soczyste przetwory. Wybieraj ogórki małe lub średnie, duże ogórki nie nadają się do kiszonek.
Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek. Pojemniki na przetwory muszą być sterylnie czyste, inaczej zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute i spleśniałe ogórki. Słoiki najpierw dokładnie umyj, a następnie sparz wrzącą wodą.
Przepis Krysi na kiszone ogórki, wychodzą za każdym razem
Składniki:
-
małe ogórki gruntowe
-
po baldachu kopru na słoik
-
po 2 ząbki czosnku na słoik
-
po korzeniu chrzanu na słoik
-
po liściu wiśni i czarnej porzeczki na słoik
-
po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
-
łyżka soli kamiennej na 1 l wody
Jak przygotować najlepsze ogórki kiszone? Sekretem jest odpowiedni moment pasteryzacji
Do umytych i wyparzonych ogórków włóż koper, chrzan, liście wiśni, porzeczki, wsyp gorczycę, następnie powkładaj ogórki. Przygotuj zalewę: na 1 l wody wsyp 1 łyżkę soli, zagotuj i delikatnie ostudź.
Ciepłą zalewę wlej do słoików z ogórkami, zakręć i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 5- 7 dni. Po tym czasie słoiki poukładaj do góry dnem do dużego garnka, wlej wodę, by sięgała do połowy wysokości słoików i pasteryzuj 5 minut.
Słoiki odstaw do ostygnięcia i przenieś do spiżarni. Tak przygotowane będą soczyste, kwaśne i pełne smaku. Ogórki kiszone podaj do zrazów wołowych i kotletów mielonych w sosie własnym , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
-
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: kuchniaukrysi