Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Domowy tarty chrzan jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs. Pełen charakteru rarytas przygotowany według przepisu Ani Starmach zachwyci was prostotą. Warto zrobić go samodzielnie, bo bije na głowę wszystkie gotowe, kupowane w sklepach mieszanki.
Nie ma lepszego dodatku do mięs niż domowy tarty chrzan. Charakterny korzeń warto przygotować na świeżego i uzupełnić go jedynie o naprawdę niezbędne dodatki. Tak właśnie roi Ania Starmach, która podzieliła się swoim prostym i sprawdzonym sposobem na ten klasyczny przysmak.
Przepis na domowy tarty chrzan według Ani Starmach
Składniki:
3 średnie korzenie chrzanu
4 łyżki soku z cytryny
pół szklanki wrzątku
1,5 łyżeczki cukru
nieco soli
Jak zrobić domowy tarty chrzan? Ania Starmach ma niezawodny patent
Zaczynamy od przygotowania naczynia na nasz chrzan. Do większej miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Chrzan obieramy, po czym ścieramy go na tarce o większych oczkach wprost do naczynia. Energicznie mieszamy warzywo z płynem. Takie postępowanie zapobiegnie ściemnieniu wyrobu. Teraz całość doprawiamy cukrem i solą. Dokładnie mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Domowy tarty chrzan jest gotowy do podania.
Wskazówka: jeśli nie macie pod ręką soku z cytryny, możecie wykorzystać ocet jabłkowy. Dodajcie taką samą ilość, a również zabezpieczy chrzan przed zmianą koloru.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, do których z powodzeniem wykorzystacie domowy tarty chrzan. Wypróbujcie przepis na smakowite ozorki w pełnym charakteru sosie albo wyrazistą surówkę z pora i marchewki. Będzie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: aniastarmach