Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fasolka po bretońsku jak u mamy. Smak z dzieciństwa

Fasolka po bretońsku jak u mamy. Smak z dzieciństwa

Fasolka po bretońsku jak u mamy
canva/-lvinst-

Fasolka po bretońsku jest pełnym aromatu niezwykle sycącym daniem, które chyba każdy z nas pamięta z domu rodzinnego. Z naszym prostym przepisem wrócicie do dawnych czasów i przyrządzicie znakomity posiłek, który zachwyci was smakiem i konsystencją. Spróbujecie?

Tradycyjna fasolka po bretońsku musi zawierać odpowiednio dużą porcję sycącego strączka oraz nieco dobrej, pełnej smaku kiełbasy. Wszystko to zanurzone jest w dość gęstym, przyprawionym ziołami sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki. Właśnie taki przysmak dziś wam proponujemy.

Przepis na wyśmienitą fasolkę po bretońsku jak dawniej

Składniki:

  • 300-400 g fasoli Piękny Jaś

  • 1 większa cebula

  • 100 g wędzonego boczku

  • 100-150 g ulubionej kiełbasy

  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub 4-5 świeżych pomidorów

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić fasolkę po bretońsku? Będzie taka jak za dawnych lat

Fasolę płuczemy i zalewamy solidną porcją zimnej wody. Moczymy przez 12 godzin. Następnie zlewamy wodę i jeszcze raz płuczemy ziarna. Gotujemy je w świeżym wrzątku przez 60 minut.

Cebulę obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy je w większym garnku z grubym dnem. Nie dodajemy tłuszczu — gdy mięsne wyroby się zrumienią, wytopi się. Wtedy wrzucamy cebulę.

Szklimy ją na niewielkim ogniu. Jeśli będzie to konieczne, dodajemy nieco oleju. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Wrzucamy odcedzoną, ugotowaną fasolę i wlewamy przecier pomidorowy. Możemy też dodać pozbawione skórki i pokrojone w kawałki świeże pomidory bez pestek.

Gotujemy razem do czasu, aż pomidory się zredukują, a następnie wsypujemy paprykę i majeranek. Doprawiamy obficie pieprzem i delikatnie solimy. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania z fasolą. Koniecznie wypróbujecie przepis na wegetariański smalczyk do chleba. Ze strączka warto też przygotować sycący pasztet. Oba przysmaki na pewno zachwycą waszą rodzinę.

Fasolka po bretońsku jest znakomita
canva/Moncherie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: