Smakosze.pl Produkty Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
canva/AnVyChicago, Hemera Technologies

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

18 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista i jednoznaczna. Obie fasolki różnią się nieco smakiem i wartością odżywczą. Jednak każda jest pyszna i z pewnością warto ją jeść. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach można kupić świeże i wyborne strączki.

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale podbiła już cały świat. Doskonale smakuje ugotowana i polana masłem lub zrumienioną bułką. Można ją też dodawać do sałatek, dań pieczonych, gotowanych i duszonych.

Przez cały rok można kupić fasolkę mrożoną, jednak najsmaczniejsze są świeże strąki. Wyróżniają się one delikatnością i drobnymi nasionkami. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące i przepyszne. Już teraz można kupić fasolkę szparagową pochodzącą z cieplejszych krajów. Sezon na naszą przypada na lipiec i sierpień.

Czy lepiej jeść fasolkę żółtą, czy zieloną?

Odpowiadając na to pytanie, trzeba wziąć pod uwagę walory smakowe i zdrowotne. Obie fasolki różnią się nieznacznie smakiem. Zielona fasolka jest bardziej wyrazista w smaku, żółta zaś delikatniejsza, kremowa.

Jeśli chodzi o wartość odżywczą, zielone strąki są bogatsze w beta-karoten, kwas foliowy i błonnik. Będą więc lepszym wyborem dla kobiet w ciąży, cukrzyków, anemików i osób odchudzających się. Mają też silniejsze działanie przeciwnowotworowe.

Z kolei żółta fasolka szparagowa ma wyższą zawartość fosforu i potasu. Korzystniej więc wpływa na pracę serca i układu krążenia, a także na kości, mięśnie i układ nerwowy.

Lepiej więc nie decydować się na jedzenie jednego rodzaju fasolki szparagowej, ale jadać raz jedną, raz drugą. Obie z pewnością wyjdą nam na zdrowie, bo są niskokaloryczne i bogate w związki biologicznie czynne.

Jak przyrządzać fasolkę szparagową?

Najsmaczniejsza jest fasolka ugotowana w osolonej wodzie i polana oliwą z czosnkiem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Więcej składników odżywczych zachowa fasolka ugotowana na parze, jednak sam proces potrwa nieco dłużej niż tradycyjne gotowanie.

Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest fasolka ugotowana na chrupko, czyli al dente. Zbyt długo gotowana staje się mniej wartościowa, a także trudniej strawna. Traci też niektóre cenne składniki.

Fasolkę warto też dodać do wiosennej zupy czy sałatki. Z jej dodatkiem można też zrobić zapiekankę lub curry.

Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową bez tartej bułki . Poznaj też przepis na fasolkę szparagową z cebulą .

fasolka
fasolka

Źródło zdjęcia: canva/wsmahar Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia, myfitness.gazeta

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy