Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? 1 odmiana jest wręcz do nich stworzona, nigdy nie robiłeś ich tak łatwo
Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? Gołąbki zwykle zawijamy w liście kapusty białej, czasem pekińskiej lub rzymskiej. Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje o wiele lepsza odmiany kapusty, której liście są jędrne i bardzo wytrzymałe- kapusta holenderska.
Gołąbki to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Liście kapusty, pyszny farsz, domowy sos to połączenie doskonałe. Gołąbki możemy przygotować jeszcze szybciej, kiedy farsz zawiniemy w odpowiednią kapustę. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?
Od maja do sierpnia jest sezon na kapustę białą, poza sezonem często korzystamy z kapusty czerwonej, pekińskiej, rzymskiej. Liście tych główek sprawdzają się bardzo dobrze w przygotowywaniu gołąbków, ale jedna odmiana jest wręcz do nich stworzona. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?
Tradycyjnie gołąbki przygotowujemy z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Gołąbki można przygotować jednak z przeróżnymi dodatkami , możemy je również gotować na parze, piec i gotować w klasyczny sposób, czyli w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty.
Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?
Do gołąbków najlepszą kapustą jest kapusta holenderska, inaczej coolwrap. Kapusta ta ma stworzone wręcz liście do zawijania farszu, są jędrne, sprężyste i bardzo wytrzymałe.
Kapusta holenderska w smaku i wyglądzie przypomina kapustę białą, jednak jest bardziej spłaszczona. Jest dostępna w większych marketach, a jej liście możemy łatwo sparzyć. Gołąbki przygotowane z tej odmiany kapusty są przepyszne.
Jak sparzyć liście na gołąbki?
Liście kapusty możemy sparzyć tradycyjnie, możemy jednak przygotować je znacznie szybciej. Kapustę pozbawioną głąba włóżmy do mikrofalówki, nastawiając najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.
Gołąbki możemy przygotować na wiele sposobów, nie tylko z mięsem i ryżem. Przygotujmy również gołąbki z ziemniakami i twarogiem , a także jarskie gołąbki z kaszą i warzywami , smakują rewelacyjnie zarówno z sosem pomidorowym, jak i grzybowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: rodzice.pl