Smakosze.pl Porady Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?
canva.com/nenovbrothers, Ivaylo Ivanov

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

16 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Folia aluminiowa stała się produktem, z którego korzysta się praktycznie codziennie. Wykorzystuje się ją do gotowania, pakowania, czyszczenia i wielu innych. Aby wyciągnąć z niej wszystkie możliwość, warto owinąć jedzenie w taki sposób, by matowa strona była na zewnątrz - dzięki temu ciepło dobrze przeniknie jedzenie.

Folię aluminiową można znaleźć obecnie w każdym domu. Dzięki niej pakowanie kanapek do pracy czy na wycieczki jest banalnie proste i szybkie, a jedzenie łatwiej jest transportować.

Trzeba jednak przyznać, że z folii znacznie częściej korzysta się podczas gotowania. Można owijać nią pieczenie, czy wykorzystywać jako jednorazową pokrywkę.

Jak dobrze piec z użyciem folii aluminiowej?

Jedna strona folii aluminiowej jest matowa, z kolei druga błyszczy się pod światło. Każda z nich ma inne właściwości i tak naprawdę, służy do zupełnie różnych zastosowań.

Gdy pieczę się żywność, należy owijać ją w taki sposób, aby matowa strona folii byłą skierowana na zewnątrz. To ona dobrze przepuszcza ciepło i pozwala na odpowiednie upieczenie potrawy.

Lśniąca część folii odbija z kolei temperaturę, dlatego owijając nią jedzenie przeznaczone do schowania w lodówce, należy pamiętać, aby ta strona skierowana była na zewnątrz.

Inne zastosowania folii aluminiowej

Zabrakło ci zmywaka kuchennego, a na żeliwnych lub stalowych naczyniach znajduje się gruba warstwa przypalonego jedzenia? Zwiń folię w kulkę i przetrzyj nią powierzchnie, a spalenizna odejdzie wręcz sama.

Doskonałym trikiem jest podłożenie folii pod ubrania na desce do prasowania. Dzięki temu, że folia będzie odbijać ciepło, materiał znacznie szybciej się wyprasuje.

Jeśli chcesz łatwo wyczyścić zardzewiałe naczynia czy narzędzia, również przetrzyj je zwiniętą w kulę folią. Jej ostre brzegi z łatwością poradzą sobie z największą rdzą.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Folia aluminiowa

Źródło zdjęcia: canva/Denia Fernandez, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy