Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze
Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.
Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.
Przepis na pyszne i proste szare kluski
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 jajko
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej (po odciśnięciu ziemniaków)
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na okrasę:
-
250-300 g wędzonego boczku
-
2 cebule średniej wielkości
-
3-4 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić kultowe szare kluski?
Ziemniaki do szarych klusek obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach . Warzywa przełóż na sito wyłożone gazą, aby odsączyć je z nadmiaru płynu . Wodę po ziemniakach pozostaw w osobnym naczyniu do czasu wytrącenia się z niej skrobi .
Starte ziemniaki przełóż do miski . Dodaj do nich jajko i sól, starannie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dołóż do masy skrobię i oba rodzaje mąki, wyrób jednolite ciasto na szare kluski .
W garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej łyżeczkę soli . Za pomocą łyżki stołowej nakładaj partiami niewielkie porcje ciasta bezpośrednio na wrzątek . Następnie całość zamieszaj, a gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut . Gotową partię przełóż na sito lub durszlak do odsączenia.
Przygotuj okrasę do szarych klusek . Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek wrzuć na zimną patelnię i wytop go na niewielkiej mocy palnika , następnie dodaj do niego w razie odrobinę oleju oraz posiekaną cebulę. Smaż do czasu, aż oba składniki ładnie się zrumienią .
Porcje szarych klusek porozkładaj na talerze. Polej każdą z nich okrasą z boczku i cebulki . Szare kluski możesz jeść od razu po ugotowaniu lub odsmażyć je na następny dzień . Zaskakujące kluski śląskie bez dodatku ziemniaków można podawać zarówno na słodko jak i na słono . Sprawdź jakim smakowitym dodatkiem polewano kluski przed laty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
-
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama