Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące kluski ślaskie bez dodatku ziemniaków. Zrobisz je z innego warzywa

Zaskakujące kluski ślaskie bez dodatku ziemniaków. Zrobisz je z innego warzywa

Zaskakujące kluski śląskie bez dodatku ziemniaków
canva/Q77photo

Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.

Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.

Przepis na wyborne kluski śląskie z batatów

Składniki:

  • 2-3 bataty o łącznej masie około 500 g

  • 2 duże jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 20 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszny rosół? Przepis Jakuba Kuronia jest niezawodny

Zaczynamy od dokładnego umycia batatów. Gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy na purée. Dodajemy obie mąki i jajka lub namoczone we wrzątku siemię lniane.

Doprawiamy wybranymi przyprawami i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy z niej niewielkie okrągłe kluski. Spłaszczamy je i w każdej sztuce robimy małą dziurkę. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: zamiast batatów możecie wykorzystać również purée z dyni lub ugotowaną marchew. Też będą pasowały.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania mączne. Oprócz klasycznej receptury na kluski śląskie polecamy patent na szare kluchy oraz równie prostą metodę przygotowywania pampuchów.

Kluski śląskie można zrobić z batatów
canva/czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: