Zaskakujące kluski ślaskie bez dodatku ziemniaków. Zrobisz je z innego warzywa
Kluski śląskie z batatów są prostą i pełną smaku alternatywą dania z ziemniaka. Słodki, delikatny i sycący mączny przysmak pasować będzie do niejednego obiadu. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.
Słodkie kluski śląskie z batatów można podać na kilka sposobów. Rarytas doprawiony kardamonem z powodzeniem zastąpi deser, ale też świetnie skomponuje się z delikatnym filetem gotowanym na parze czy pieczonym z dodatkiem prostych przypraw np. czosnku. Możliwości jest dużo, a każda będzie wyśmienita.
Przepis na wyborne kluski śląskie z batatów
Składniki:
2-3 bataty o łącznej masie około 500 g
2 duże jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku
50 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszny rosół? Przepis Jakuba Kuronia jest niezawodny
Zaczynamy od dokładnego umycia batatów. Gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy na purée. Dodajemy obie mąki i jajka lub namoczone we wrzątku siemię lniane.
Doprawiamy wybranymi przyprawami i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy z niej niewielkie okrągłe kluski. Spłaszczamy je i w każdej sztuce robimy małą dziurkę. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówka: zamiast batatów możecie wykorzystać również purée z dyni lub ugotowaną marchew. Też będą pasowały.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania mączne. Oprócz klasycznej receptury na kluski śląskie polecamy patent na szare kluchy oraz równie prostą metodę przygotowywania pampuchów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama