Smakosze.pl Porady Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego
Fot. Canva/@bonchan

Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego

8 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Gulasz wyszedł ci za tłusty? Nie przejmuj się. Dzięki tej metodzie uratujesz go i już nikt nie będzie narzekał. Sprawdź, jak to zrobić.

Gulasz nie tylko z Węgier

Pewnie zdarzyło ci się usłyszeć, że gulasz pochodzi z Węgier. Nie jest to do końca prawda. To znaczy, gulasz węgierski pochodzi z tego kraju, ale my Polacy mamy swój gulasz, który sporo różni się od tamtego. Nasz gulasz ma formę gęstego sosu, a zazwyczaj jest podawany z rozbitymi ziemniakami oraz surówką.

Natomiast ten pochodzący z kraju, którego stolicą jest Budapeszt to zupa. Całe życie w błędzie? Ja też byłem. Nie zmienia to jednak faktu, że gulasz zarówno w formie sosu, jak i zupy może wyjść zbyt tłusty.

kostki lodu.jpg
Canva/@nullplus
Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze

Znowu za tłusty

Co wtedy zrobić? Najlepiej byłoby w jakiś sposób oddzielić tłuszcz od naszego dania. Tylko jak? Kiedyś bardzo często to danie w moim wykonaniu wychodziło zbyt tłuste. Skontaktowałem się ze znajomą, która wiele lat pracowała w kilku dobrych barach mlecznych i zdradziła mi sekret.

Jest on bardzo dziwny, ale uwierz mi, że działa. Wystarczy mieć w zamrażalniku kilka kostek lodu. Umieść je w chochli, a następnie przykładaj ją do powierzchni sosu. Tłuszcz zbierze się na chochli. Wystarczy zebrać go papierowym ręcznikiem i powtórzyć cały proces jeszcze raz. Jesteś ciekawa, dlaczego tak się dzieje?

Jak to działa?

A pamiętasz, jak schowałaś kiedyś sos lub zupę do lodówki i na ich powierzchniach powstała warstwa czegoś lepkiego? Był to właśnie tłuszcz.

Dzieje się tak, ponieważ poprzez ochłodzenie zagęszcza się on i łatwiej się go pozbyć z naszego gulaszu. Pamiętaj, że patent możesz wykorzystać do każdego dania, które w twoim odczuciu jest zbyt tłuste.

tłuista zupa.jpg
Canva/@Mariha-kitchen
Złap za cytrynę i wbij w nią goździki. Patent na medal
Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy