Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak
Ugotowany kalafior zwykle podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jednak jego liście wyrzucamy. Teraz warto je zatrzymać i ugotować smaczną potrawę z liści kalafiora. Na obiad będzie jak znalazł.
Nie wyrzucaj liści kalafiora, gotuj zupę
Kalafior często podajemy do obiadu. Z dodatkiem rumianej bułki tartej i masełka nie ma sobie równych. Liście z kalafiora zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Jednak musimy wiedzieć, że warto wykorzystać je w kuchni. Co zrobić z liści kalafiora?
Kucharz Piotr Ogiński, który w sieci prowadzi kanał Kocham Gotować, zna smaczny sposób na tę pozostałość z kalafiora. Z liści gotuje zupę o wyrazisty smaku. Dodaje do niej czosnek, chili, ale też ziemniaki i por. Przepis na tę kremową zupę z liści kalafiora można zobaczyć na Facebooku Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zapomnij o mielonych i schabowych. Kotlety gyros są jeszcze smaczniejszeJak ugotować zupę z liści kalafiora?
Składniki:
- liście z 1 kalafiora
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 litr bulionu
- 1 por
- 1 chili
- 5 ziemniaków
- 200 ml śmietanki
- sól
- sok z ⅓ cytryny
Przygotowanie zupy zaczniemy od wykrojenia łodygi z liści kalafiora. Myjemy je i małe listki też. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na klarowanym maśle. Wsypujemy mąkę pszenną, mieszamy i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Dorzucamy twardą część liści kalafiora i zalewamy bulionem warzywnym. Po 10 minutach dodajmy posiekaną papryczkę chili, pora i zieloną część liści kalafiora. Po 5 minutach wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze kilka minut i na koniec wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy i od razu podajemy.
Zupa z kalafiora, czyli palce lizać
Zupa z liści kalafiora wychodzi gęsta i treściwa. Jest też kremowa i pełna wyrazistego smaku. Natomiast liście kalafiora gwarantują świeży i dość łagodny smak, który doskonale łączy się z ostrymi nutami chili. Dlatego nie wyrzucajmy już liści kalafiora.
Ugotujmy z niej pyszną i sycącą zupę. Przepis Piotr Ogińskiego jest gwarancją doskonałego smaku. Prosta receptura przyda się każdemu, kto zajmuje się kuchnią. Pisaliśmy o tym, jak upiec znakomite ciasto z jabłkami. Informowaliśmy, ile zdaniem eksperta, możemy zjeść jajek w ciągu dnia.