Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.09.2024 15:01

Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak

liście kalafiora
Fot. Canva/Aurelie Le Moigne

Ugotowany kalafior zwykle podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jednak jego liście wyrzucamy. Teraz warto je zatrzymać i ugotować smaczną potrawę z liści kalafiora. Na obiad będzie jak znalazł. 

Nie wyrzucaj liści kalafiora, gotuj zupę

Kalafior często podajemy do obiadu. Z dodatkiem rumianej bułki tartej i masełka nie ma sobie równych. Liście z kalafiora zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Jednak musimy wiedzieć, że warto wykorzystać je w kuchni. Co zrobić z liści kalafiora?

Kucharz Piotr Ogiński, który w sieci prowadzi kanał Kocham Gotować, zna smaczny sposób na tę pozostałość z kalafiora. Z liści gotuje zupę o wyrazisty smaku. Dodaje do niej czosnek, chili, ale też ziemniaki i por. Przepis na tę kremową zupę z liści kalafiora można zobaczyć na Facebooku Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

liście kalafiora
Fot. Facebook/Kocham Gotowac
Zapomnij o mielonych i schabowych. Kotlety gyros są jeszcze smaczniejsze

Jak ugotować zupę z liści kalafiora?

Składniki:

  • liście z 1 kalafiora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 chili
  • 5 ziemniaków
  • 200 ml śmietanki
  • sól
  • sok z ⅓ cytryny

Przygotowanie zupy zaczniemy od wykrojenia łodygi z liści kalafiora. Myjemy je i małe listki też. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na klarowanym maśle. Wsypujemy mąkę pszenną, mieszamy i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Dorzucamy twardą część liści kalafiora i zalewamy bulionem warzywnym. Po 10 minutach dodajmy posiekaną papryczkę chili, pora i zieloną część liści kalafiora. Po 5 minutach wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze kilka minut i na koniec wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy i od razu podajemy. 

Zupa z kalafiora, czyli palce lizać

Zupa z liści kalafiora wychodzi gęsta i treściwa. Jest też kremowa i pełna wyrazistego smaku. Natomiast liście kalafiora gwarantują świeży i dość łagodny smak, który doskonale łączy się z ostrymi nutami chili. Dlatego nie wyrzucajmy już liści kalafiora.

Ugotujmy z niej pyszną i sycącą zupę. Przepis Piotr Ogińskiego jest gwarancją  doskonałego smaku. Prosta receptura przyda się każdemu, kto zajmuje się kuchnią. Pisaliśmy o tym, jak upiec  znakomite ciasto z jabłkami. Informowaliśmy, ile zdaniem eksperta, możemy zjeść jajek  w ciągu dnia. 

zupa
Fot. Facebook/Kocham Gotowac