Smakosze.pl Przepisy Kucharz pokazał jak zrobić mistrzowskiego tatara. 1 porada jest na wagę złota
Canva, TikTok/@kucharzmaciej

Kucharz pokazał jak zrobić mistrzowskiego tatara. 1 porada jest na wagę złota

16 maja 2023

Tatar jest przekąską lubianą przez wielu Polaków. Wybornie smakuje z dodatkiem cebulki i żółtka. Jednak przygotowanie tego przysmaku nie jest wcale takie łatwe. Kucharz Maciej zdradza swój sposób na mistrzowskiego tatara. Ten jeden trik decyduje o fantastycznym smaku tego mięsnego dania.

Tatar-danie dla prawdziwych mężczyzn?

Kucharz Maciej przekonuje, że tatar jest daniem dla prawdziwych mężczyzn. Jednak od czasu do czasu skuszą się na tę przystawkę również panie. Podstawą tatara jest polędwica wołowa, ligawa, a nawet może być jeleń. Kucharz Maciej w charakterystyczny i humorystyczny dla siebie sposób podkreśla, że ważne jest, by mięso nie miało robaków.

Tatar często gości na stołach podczas różnych przyjęć okolicznościowych. Króluje na polskich weselach, przyjęciach urodzinowych lub podczas świętowania różnych rocznic. Można go znaleźć w menu wielu restauracji w kraju. Często serwowany jest z mocno schłodzoną wódką.

Wzięła cytrynę i dodała 3 składniki. Efekt końcowy zwala z nóg

Sposób na mistrzowskiego tatara

Składniki:

  • 400 g surowej polędwicy wołowej lub ligawy
  • pieczarki marynowane
  • kapary marynowane
  • ogórek marynowany
  • anchois
  • 1 cebula
  • musztarda
  • tabasco
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Ważne jest, by mięso na tatara posiekać. Kucharz Maciej, który przepis na mistrzowskiego tatara opublikował na TikToku, zdradza jedną poradę, dzięki której tatar będzie znakomity. Po posiekaniu mięsa należy jeszcze je rozetrzeć. Ten trik wpłynie na wyjątkowy smak tej mięsnej przystawki.

Tak przygotowane mięso wrzucamy do miski. Zmieniamy deskę na taką do krojenia warzyw. Marynowane warzywa i anchois kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę drobno kroimy. Doprawiamy musztardą, tabasco, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Możemy naszego tatara udekorować filecikiem anchois lub kaparem. Na koniec dodajemy też żółtko. Możemy umieścić je na tatarze lub bezpośrednio na talerzu.

Tajemnice pysznego tatara

Ważne jest, by do przygotowania tego dania używać mięsa dobrej jakości. Nie korzystajmy z mięsa rozmrażanego. Mięso jest produktem, które szybko się psuje, a po zmieleniu ten proces postępuje jeszcze szybciej. Nie należy do przygotowania tatara korzystać też z mięsa mielonego z tacki.

Do tatara dodajemy surowe żółtka - więc ważne jest, by wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Jeśli obawiasz się używania surowych żółtek - to możesz ugotować jajko na miękko i z jajka dodać płynne żółtko. O tatarze z restauracji pisaliśmy jakiś czas temu. Radziliśmy też, co zrobić, żeby tatar nie ciemniał.

tatar

Źródło: TikTok/ @kucharzmaciej

Siostra Anastazja wrzuca do surówki z czerwonej kapusty kontrowersyjny dodatek. Od lat dzieli on Polaków
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy