Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja wrzuca do surówki z czerwonej kapusty kontrowersyjny dodatek. Od lat dzieli on Polaków
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.05.2023 18:07

Siostra Anastazja wrzuca do surówki z czerwonej kapusty kontrowersyjny dodatek. Od lat dzieli on Polaków

nietypowa surówka z czerwonej kapusty
Canva / AnandaBGD ; sreen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Czy wiesz, co siostra Anastazja dodaje do surówki? Nie dla każdego ten składnik jest do zaakceptowania. Poza chrupiącą czerwoną kapustą i majonezowym sosem w salaterce kryją się słodkie rodzynki. Skusilibyście się na taki przysmak, czy raczej ominiecie go szerokim łukiem?

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem rodzynek to pomysł siostry Anastazji

Rodzynki w kuchni od lat wzbudzają kontrowersje. Jedni je kochają, inny zaś nie mogą znieść. Suszone owoce skutecznie podzieliły nas, chociażby w kwestii sernika. Jaki los czeka surówkę z czerwonej kapusty?

Surówka od siostry Anastazji wbrew pozorom niejednego skusi. Słodka kapusta podbita jest rodzynkami, zaś przełamuje ją smak jabłka i charakterny sos z chrzanu i majonezu. Wypróbujcie tę recepturę i sami przekonajcie się, czy słynna zakonnica trafiła w takim połączeniem w dziesiątkę. Coś czujemy, że możecie być miło zaskoczeni.

W Biedronce rzucili pierwszy bób w sezonie. Cena powala na kolana

Przepis na niebanalną surówkę od siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 10-15 dag rodzynek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały słoik chrzanu
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami krok po kroku

Kapustę na surówkę oczyść i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Warzywo skrop sokiem z cytryny. Jabłko obierz i także zetrzyj na duże fragmenty, a rodzynki sparz we wrzątku.

Orzechy do surówki upraż w rozgrzanym piekarniku. Kiedy będą już gotowe, pokrój je na mniejsze kawałki. Szczypiorek oraz cebulę do surówki z czerwonej kapusty drobno posiekaj.

Do kapusty dodaj wszystkie pozostałe składniki. Na koniec przygotuj sos, mieszając majonez z chrzanem. Surówkę wymieszaj z powstałym sosem, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj ją rodzynkami i dużymi kawałkami orzechów. Z białej kapusty przy niewielkim nakładzie pracy przygotujesz wyśmienity obiad. Polska kapusta wypierana jest z rynku przez importowane warzywa.

rodzynki.png
Canva / Lcc54613

Źródło: “Wielka Księga Siostry Anastazji” wydawnictwo WAM