Smakosze.pl Przepisy Kultowa sałatka Leśna Polana jest idealna na ostatki. Mamy przepis jak za dawnych lat
Screen z filmu na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni

Kultowa sałatka Leśna Polana jest idealna na ostatki. Mamy przepis jak za dawnych lat

20 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zachęcamy do ostatnich kulinarnych rozkoszy przed Wielkim Postem. Niezapomnianych wrażeń smakowych dostarczy przepyszna sałatka jarzynowa. Jej skład wzbogaca mięso z kurczaka oraz marynowane pieczarki. Każdy zapyta o przepis.

Sałatka jarzynowa Leśna Polana- smaczna i elegancka

Wyjątkowy wygląd sałatki jarzynowej zapewniają marynowane pieczarki dodane do niej w całości. Zdobią one sam wierzch potrawy. Ta sałatka nie jest mieszana, a układana warstwowo. Przypominający tort specjał zachwyci wszystkich przy stole.

Całe danie uświetnia dodatek drobiowego mięsa. Wybierz takie, które najbardziej Ci pasuje. Doskonale nada się np. mięso z kurczaka po gotowaniu rosołu. Jeśli chcesz, możesz także dodać pokrojoną drobno i obsmażoną pierś.

Potrawa będzie smakować równie wybitnie w wersji warzywnej. Jeśli nie chcesz jeść mięsa, po prostu pomiń je w swoim daniu. Niezależnie od wybranego wariantu ta sałatka to istne niebo w gębie. Podane składniki są wyliczone do okrągłej formy o średnicy 22 centymetrów.

Wlej do naleśników opakowanie gęstego płynu. Wyjdą puszyste jak obłok

Przepis na zachwycającą sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 2 puszki małych marynowanych pieczarek
  • 4-6 łyżek zieleniny (pietruszka lub koperek)
  • 4 ugotowane marchewki
  • 5-6 ugotowanych udek z kurczaka lub 300 g podsmażonej piersi pokrojonej w kostkę
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 10-15 łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić niezwykłą sałatkę jarzynową Leśna Polana?

Tortownicę do robienia sałatki jarzynowej wyłóż starannie folią do żywności . Powinna ona zakrywać zarówno jej dno, jak i boki . Gotową sałatkę będziemy odwracać do góry nogami , w związku z czym jej układanie zaczynamy od wierzchniej warstwy pieczarek.

Marynowane pieczarki do sałatki jarzynowej układaj na dnie tortownicy kapeluszami na dół . Powinny był rozłożone ściśle, jedna obok drugiej. Staraj się wybierać grzyby o kapeluszach porównywalnej wielkości . Dzięki temu potrawa będzie się lepiej prezentować .

Grzyby posyp obficie posiekanym koperkiem lub pietruszką . Możesz użyć ziół zarówno świeżych, jak i mrożonych . Wszystkie przestrzenie pomiędzy pieczarkami muszą być wypełnione zieleniną , aby zapewnić odpowiedni efekt wizualny sałatki jarzynowej.

Ugotowane i obrane marchewki pokrój w kostkę . Warzywo rozłóż równomiernie na przygotowanych wcześniej pieczarkach. Następnie posól i popieprz je do smaku, posmaruj też 1 łyżką majonezu .

Kolejną warstwę sałatki jarzynowej ułóż z pokrojonych w kostkę ziemniaków . Posmaruj je 1 łyżką majonezu i przykryj kawałkami mięsa z kurczaka . Na drób wyłóż pokrojone ogórki konserwowe, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę . Całość przykryj kolejną cienką warstwą majonezu .

Następnym piętrem sałatki jarzynowe Leśna Polana są pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo . Obsyp je solą, pieprzem, a także drugą porcją zieleniny. Posmaruj składniki majonezem i przysyp sałatkę tartym żółtym serem . Całość delikatnie dociśnij i odstaw do chłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc .

Po upływie wymaganego czasu sałatkę nakryj talerzem, na którym chcesz ją podać . Energicznym ruchem odwróć całość do góry nogami . Ostrożnie zdejmij z potrawy formę do tortownicy oraz folię spożywczą. Przyrządzone w ten sposób danie gotowe jest do postawienia na stół . Zobacz jakie składniki potrzebne są do czeskiej sałatki jarzynowej . Na naszej stronie znajdziesz niejeden przepis na sałatkę z dodatkiem kurczaka .

marynowane pieczarki.png
Canva / Sunlion2000

Źródło: YouTube Opolanka Kasia w Kuchni

Szał w Lidlu, rzucili luksusowy sprzęt. Cena tak niska, że trudno uwierzyć
Nie tylko smalec. Szefowie kuchni polecają smażenie kotletów schabowych na modnym produkcie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy