Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie tylko smalec. Szefowie kuchni polecają smażenie kotletów schabowych na modnym produkcie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.02.2023 16:18

Nie tylko smalec. Szefowie kuchni polecają smażenie kotletów schabowych na modnym produkcie

smażenie kotletów schabowych na maśle klarowanym
canva/Jan Mach

Jeśli przyrządzasz na obiad kotlety schabowe, koniecznie usmaż je na maśle klarowanym. Kultowe danie będzie smakować jeszcze lepiej. Kotlety będą soczyste maślane i tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy.

Usmaż kotlety schabowe na maśle klarowanym. Różnica w smaku będzie ogromna

Masło klarowane jest bardzo popularnym produktem do smażenia na całym świecie. W Polsce coraz więcej osób przekonuje się do tego produktu, jednak zdecydowana większość  w dalszym ciągu preferuje olej lub smalec do smażenia. 

Masło klarowane, podobnie jak smalec i olej rzepakowy, mają wysoką temperaturę dymienia, a pod czas smażenia nie wytrącą się z nich rakotwórcze substancje. Masło wygrywa jednak z innymi tłuszczami, ponieważ nadaje fantastyczny smak.

Smażenie kotletów schabowych na smalcu również podbija aromat potrawy, jednak smak jest mięsny, ciężki. Masło klarowane sprawia, że kultowe schabowe nabierają maślanego aromatu i są lekkie.

 

Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Szefowie kuchni polecają masło klarowane

Masło klarowane, w przeciwieństwie do zwykłego masła, nie pali się i nie ciemnieje. Smażenie na zwykłym maśle jest bardzo niezdrowe. Masło klarowane natomiast ma wysoką temperaturę dymienia, nie pali się i ma złoty kolor.

Kotlety schabowe smażone na maśle klarowanym mają nie tylko apetyczną, chrupiącą skórkę. Są soczyste w środku i mają maślany smak. Jeśli nie smażyłaś jeszcze schabowych na tym produkcie, to koniecznie musisz spróbować.

Jak powstaje masło klarowane? Czym różni się od zwykłego smarowidła?

Masło klarowane jest produktem, który powstaje z powolnego roztapiania i gotowania zwykłego masła. Pod wpływem wysokiej temperatury, woda wyparowuje, a piana i osad wytrącają się.

Masło klarowane w 100% złożone jest z tłuszczu, nie ma w nim ani wody, ani białka. Taki produkt jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Jest także bogaty w wiele witamin, w tym witaminę A i K. 

Musimy pamiętać jednak, że masło klarowane jest bardzo kaloryczne. Wystarczy jednak niewielka ilość produktu, by usmażyć wyśmienicie schabowe, mielone lub filety rybne. 

Dowiedz się również, co zrobić, żeby schabowe wyszły miękkie. Moczenie w mleku wcale nie jest kluczowe. Smakuje jak dorsz, a jest o wiele tańsza. Tę rybę powinniśmy jeść znacznie częściej.

masło klarowane.jpg
canva/oksanaschufrych