Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowa sałatka bankietowa jest lepsza niż jarzynowa. Wszystko przez 1 składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.01.2023 21:37

Kultowa sałatka bankietowa jest lepsza niż jarzynowa. Wszystko przez 1 składnik

sałatka bankietowa
Canva / mapik27

Sałatki bankietowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Są smacznie, proste w przygotowaniu, a przy tym elegancko prezentują się na stole. Nasza wersja sałatki bankietowej zachwyca 1 nieoczywistym dodatkiem. Dzięki soczystemu filetowi z kurczaka jest nie tylko apetyczna, ale również wyjątkowo sycąca.

Sałatka bankietowa uświetni każde przyjęcie. Idealnie nadaje się tez do podania w czasie świąt, a nawet jako samodzielny posiłek w ciągu dnia, np. do pracy. Wymieszaj warzywa z mięsem, a całość zalej kremowym majonezowym sosem. Czy można chcieć czegoś więcej?

Przepis na sałatkę bankietową z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 1 por (biała część)

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki zielonej

  • 5 niewielkich ogórków kiszonych

  • 1 puszka kukurydzy

  • 4 łyżki majonezu

  • przyprawa gyros

  • sól

  • olej do smażenia

Kolorowa i sałatka bankietowa z kurczakiem krok po kroku

Kurczaka do sałatki bankietowej oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. W czasie smażenia dopraw mięso do smaku za pomocą soli i przyprawy gyros.

Warzywa do sałatki bankietowej umyj i oczyść. Pora pokrój w półtalarki, natomiast paprykę i ogórki w niewielką kostkę. Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sałatkę bankietową. Całość połącz z 4 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw sałatkę odrobiną soli. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania. Polecamy także tę sałatkę z kurczakiem z intrygującymi dodatkami. Pożywna sałatka z fasolą niejedną osobę wprawi w osłupienie.

Canva / vovashevchuk
Canva / vovashevchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: