Smakosze.pl Przepisy Kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Prosty i smaczny patent
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/alisafarov

Kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Prosty i smaczny patent

6 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś specjalnie dla was kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Patent na nią jest prosty i smaczny, a potrawę robi się dosłownie w 20 minut. Zachwyci wielbicieli zdecydowanych smaków i sezonowych przysmaków. Możecie podać ją również z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami.

Zupę szczawiową tak naprawdę można robić przez cały rok, bo pasteryzowany szczaw dostępny jest w słoikach. Jednak wiosna to ta pora roku, kiedy zupa szczawiowa smakuje najlepiej. Można ją bowiem przyrządzić z młodego, świeżego szczawiu. Jak? Najlepiej według przepisu siostry Anastazji.

Przepis siostry Anastazji na zupę szczawiową

Składniki:

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 2 l bulionu lub wody

  • 20 dag świeżego szczawiu

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

  • 5-6 jajek

Przygotowanie zupy szczawiowej

Włoszczyznę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do garnka, zalej bulionem lub wodą, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

Szczaw opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, zmiel lub zblenduj. Dodaj do bulionu z włoszczyzną, gotuj kilka minut.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niej łyżkę masła. Podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na wiosenną zupę z kalarepy , a także na zupę botwinkową .

szczaw
szczaw

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Kuchnia Polska siostry Anastazji”, wyd. WAM

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy