Kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Prosty i smaczny patent
Dziś specjalnie dla was kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Patent na nią jest prosty i smaczny, a potrawę robi się dosłownie w 20 minut. Zachwyci wielbicieli zdecydowanych smaków i sezonowych przysmaków. Możecie podać ją również z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami.
Zupę szczawiową tak naprawdę można robić przez cały rok, bo pasteryzowany szczaw dostępny jest w słoikach. Jednak wiosna to ta pora roku, kiedy zupa szczawiowa smakuje najlepiej. Można ją bowiem przyrządzić z młodego, świeżego szczawiu. Jak? Najlepiej według przepisu siostry Anastazji.
Przepis siostry Anastazji na zupę szczawiową
Składniki:
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
2 l bulionu lub wody
-
20 dag świeżego szczawiu
-
1/2 szklanki śmietany
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka masła
-
sól, pieprz
-
5-6 jajek
Przygotowanie zupy szczawiowej
Włoszczyznę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do garnka, zalej bulionem lub wodą, zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
Szczaw opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, zmiel lub zblenduj. Dodaj do bulionu z włoszczyzną, gotuj kilka minut.
Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niej łyżkę masła. Podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na wiosenną zupę z kalarepy , a także na zupę botwinkową .
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: „Kuchnia Polska siostry Anastazji”, wyd. WAM