Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego
Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.
Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.
Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.
Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.
Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.
Zupa z kalarepy
Składniki:
2 kalarepy
duża marchew
3 ziemniaki
pół szklanki groszku zielonego
cebula
1 l bulionu warzywnego
pół pęczka koperku
łyżka masła oliwy z oliwek
sól, pieprz
śmietana 18% do podania
Jak ugotować zupę z kalarepy?
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również marchewkę i kalarepy, posiekaj cebulę. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj kalarepę, ziemniaki i smaż przez kilka minut. Na patelnię wrzuć marchew i groszek i ponownie chwilę posmaż, następnie warzywa przełóż do garnka.
Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw, zblenduj na krem. Zupę oprósz solidnie posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ HeikeRau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: akademiasmaku.pl, dietetycy.org.pl