Smakosze.pl
Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego

canva/Nungning20

Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego

1 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.

Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.

Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu

CZYTAJ DALEJ

Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.

Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.

Zupa z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy

  • duża marchew

  • 3 ziemniaki

  • pół szklanki groszku zielonego

  • cebula

  • 1 l bulionu warzywnego

  • pół pęczka koperku

  • łyżka masła oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak ugotować zupę z kalarepy?

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również marchewkę i kalarepy, posiekaj cebulę. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj kalarepę, ziemniaki i smaż przez kilka minut. Na patelnię wrzuć marchew i groszek i ponownie chwilę posmaż, następnie warzywa przełóż do garnka.

Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw, zblenduj na krem. Zupę oprósz solidnie posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Zupa krem z kalarepy

Źródło zdjęcia: canva/ HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl, dietetycy.org.pl






Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >