Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej
Kultowe kotlety siekane z kurczaka są świetnym pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i żółtego sera smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je błyskawicznie.
Kotlety z siekanego mięsa z kurczaka są soczyste, pożywne i pełne smaku. Kotlety posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. Są lekkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach, koniecznie musisz spróbować.
Kotlety siekane z kurczaka dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Kotlety po usmażeniu podaj z ulubionymi dodatkami, polecam ziemniaki gotowane i lekkie surówki, a stworzysz wyśmienity obiad.
Kotlety siekane z kurczaka nie wymagają obtaczania w bułce tartej. Wystarczy, że do przygotowanej masy dodasz jajka, odrobinę mąki i uformujesz kotleciki. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, to absolutny hit kulinarny.
Przepis na kultowe kotlety siekane z kurczaka. Sekretnym dodatkiem jest ser i pieczarki
Składniki na 4 porcje:
-
pierś z kurczaka
-
200 g pieczarek
-
150 g sera żółtego w kostce
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
posiekana natka pietruszki
-
sól, pieprz do smaku
-
2 jajka
-
3- 4 łyżki mąki pszennej
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
Jak zrobić kultowe kotlety siekane z kurczaka? Będą absolutnym hitem na Twoim stole
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut , odstaw. Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie posiekaj, ser zetrzyj na tarce.
Przygotowaną potrawkę z cebuli i pieczarek przełóż do większej miski. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka, starty ser, wbij jajka i wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na stronę, na złoty kolor.
Kotlety siekane z kurczaka będą pasować rewelacyjnie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Nie może zabraknąć oczywiście surówki, polecam surówkę z młodej kapusty lub słodko- kwaśną mizerię , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby fasolka szparagowa miała idealny kolor po ugotowaniu? Pomoże prosty patent
-
Wachowicz robi ciasto z pietruszki. Absolutny hit, takiego nie dostaniesz w cukierniach
-
Tanie kotlety z kaszy i sera. Pokochają je nawet zatwardziali mięsożercy
Źródło: kulinarnapolska