Wachowicz robi ciasto z pietruszki. Absolutny hit, takiego nie dostaniesz w cukierniach
Ciasto pietruszkowe jest nietypowym wypiekiem, którego warto spróbować. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie je szybko i sprawnie, a oryginalny smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujecie koniecznie — takiego ciasta nie znajdziecie w żadnej cukierni.
Ciasta wypiekane z dodatkiem warzywnych purée są delikatne i charakteryzują się unikalnym smakiem. Propozycja Miss Polski nie jest wyjątkiem. Dodatek pietruszki i imbiru nadaje deserowi niezwykłego smaku i sprawia, że po upieczeniu jest ono niezwykle wilgotne. Skusicie się?
Przepis na pyszne ciasto pietruszkowe według Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
3 jaja
300 g pietruszki
300 g mąki pszennej
250 g cukru
200 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka świeżo startego imbiru
skórka z cytryny
płatki kukurydziane do wysypania foremki
Składniki na krem:
300 g serka śmietankowego
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić obłędne ciasto pietruszkowe? Ewa Wachowicz zdradza sekret smakowitego wypieku
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Pietruszkę myjemy, obieramy ją ze skórki. Ścieramy ją na tarce o niewielkich oczkach. Podobnie postępujemy z imbirem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
Do dużej miski wbijamy jaja. Dodajemy cukier i starannie ucieramy — najlepiej przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej. Na koniec zmniejszamy obroty i wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz sodę.
Do powstałej jednolitej masy dodajemy pietruszkę wraz z imbirem. Mieszamy, po czym przenosimy do natłuszczonej i obsypanej rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi keksówki. Pieczemy przez godzinę. Wystudzone ciasto pokrywamy kremem.
Przygotowanie kremu do ciasta pietruszkowego
Serek przenosimy do miski. Wsypujemy cukier puder i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Starannie ucieramy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Krem wykładamy na ciasto pietruszkowe. Całość posypujemy skórką z cytryny. Smacznego.
Po przepisy na inne smakowite ciasta zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować aromatycznego cytrynowca. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie niczym chmurka ciasto marchewkowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków
Źródło: ewawachowicz