Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu
Mizeria jest obiadowym klasykiem, który warto przygotować właśnie teraz — podczas sezonu na ogórki gruntowe. Delikatne warzywo z sosem przyrządzanym na bazie kwaśnej śmietany i doprawiany prostymi przyprawami smakuje obłędnie. Spróbujecie?
Mizeria, czyli prosta surówka z ogórków, ma wiele odsłon. Tym razem podpowiadamy jak zrobić ją z pysznym — lekko słodkim, lecz jednocześnie przyjemnie kwaskowym — sosem na bazie śmietany. W lżejszej wersji można go oczywiście zastąpić jogurtem. Będzie pysznie.
Przepis na doskonałą słodko-kwaśną mizerię
Składniki:
3-4 ogórki gruntowe
150 ml schodzonej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego/sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana zielenina do podania: szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie słodko-kwaśnej mizerii:
Zaczynamy od starannego umycia ogórków. Następnie usuwamy ich skórkę i kroimy je w cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny. Warzywa umieszczamy na durszlaku i solimy. Pozostawiamy je na kwadrans, by puściły sok.
Ogórki odsączamy delikatnie. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniemy rozwodnienia sosu dodawanego do mizerii. Śmietanę łączymy z cukrem, mieszając ją, aż do jego rozpuszczenia do jego rozpuszczenia.
Wlewamy sok z cytryny. Trzeba zachować tę kolejność, by dobrze rozprowadzić słodką przyprawę. Sos do mizerii doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy go do ogórków i serwujemy surówkę do obiadu. Możemy ją dodatkowo posypać zieleniną.
Inne receptury na smakołyki z ogórków znajdziecie na naszej stronie. Oprócz mizerii warto przetestować pyszny chłodnik z tego warzywa z dodatkiem rzodkiewek. Być może spodoba wam się także kiszony rarytas w wersji po koreańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: straga