Smakosze.pl
Cudowna mizeria słodko-kwaśna

canva/CiprianCB

Cudowna słodko- kwaśna mizeria podbije każdy stół. Nie ma prostszego przepisu

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mizeria jest obiadowym klasykiem, który warto przygotować właśnie teraz — podczas sezonu na ogórki gruntowe. Delikatne warzywo z sosem przyrządzanym na bazie kwaśnej śmietany i doprawiany prostymi przyprawami smakuje obłędnie. Spróbujecie?

Mizeria, czyli prosta surówka z ogórków, ma wiele odsłon. Tym razem podpowiadamy jak zrobić ją z pysznym — lekko słodkim, lecz jednocześnie przyjemnie kwaskowym — sosem na bazie śmietany. W lżejszej wersji można go oczywiście zastąpić jogurtem. Będzie pysznie.

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą słodko-kwaśną mizerię

Składniki:

  • 3-4 ogórki gruntowe

  • 150 ml schodzonej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego/sojowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana zielenina do podania: szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie słodko-kwaśnej mizerii:

Zaczynamy od starannego umycia ogórków. Następnie usuwamy ich skórkę i kroimy je w cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny. Warzywa umieszczamy na durszlaku i solimy. Pozostawiamy je na kwadrans, by puściły sok.

Ogórki odsączamy delikatnie. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniemy rozwodnienia sosu dodawanego do mizerii. Śmietanę łączymy z cukrem, mieszając ją, aż do jego rozpuszczenia do jego rozpuszczenia.

Wlewamy sok z cytryny. Trzeba zachować tę kolejność, by dobrze rozprowadzić słodką przyprawę. Sos do mizerii doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy go do ogórków i serwujemy surówkę do obiadu. Możemy ją dodatkowo posypać zieleniną.

Inne receptury na smakołyki z ogórków znajdziecie na naszej stronie. Oprócz mizerii warto przetestować pyszny chłodnik z tego warzywa z dodatkiem rzodkiewek. Być może spodoba wam się także kiszony rarytas w wersji po koreańsku.

Słodko-kwaśna mizeria spodoba się każdemu

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >