Smakosze.pl
Fasolka szparagowa - jak ją gotować?

canva/AnVyChicago

Co zrobić, żeby fasolka szparagowa miała idealny kolor po ugotowaniu? Pomoże prosty patent

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Fasolka szparagowa już pojawia się na straganach warzywnych. To proste i smaczne warzywo bardzo łatwo ugotować. Prosty patent polegający na zanurzeniu jej w lodowatej wodzie tuż po ugotowaniu sprawi, że warzywo będzie ładnie prezentowało się na talerzu. Sprawdźcie również inne przydatne wskazówki dotyczące jej przyrządzania.

Fasolka szparagowa będzie znakomita jako dodatek do zup, sałatek czy dań mięsnych. W każdej z tych odsłon powinna zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Aby w gotowaniu nie straciła swojego intensywnego zabarwienia, warto pamiętać o jednej prostej czynności.

jak zrobić idealne racuchy

Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojego koloru?

Jeżeli chcemy przyrządzić warzywo z wody, powinniśmy wiedzieć, że może ono utracić swoją piękną żółtą barwę. Jest jednak prosty sposób, by ją „przywrócić". Wystarczy miękką fasolkę szparagową wrzucić do wody z kostkami lodu bezpośrednio po odcedzeniu płynu z gotowania.

Fasolkę szparagową można też oczywiście ugotować na parze. Wtedy kolor warzywa będzie żywy i wyrazisty nawet bez zastosowania wspomnianego triku. Co więcej, ten sposób sprawi, że więcej wartości odżywczych pozostanie w warzywie. Tę metodę polecamy zwłaszcza osobom na dietach roślinnych, w których bilansowanie składników jest szczególnie ważne.

Jak zrobić smakowitą fasolkę szparagową?

Warzywo przede wszystkim należy starannie umyć i pozbawić zdrewniałych, niesmacznych końców. Warto je również pokroić na mniejsze kawałki, choć nie jest to konieczne. Tak przygotowaną fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku lub umieszczamy w pojemniku do gotowania na parze.

Czas przyrządzania zależy od wybranej przez nas techniki. Żółta fasolka szparagowa gotowana w płynie będzie gotowa już po około 5 minutach. Zrobienie jej na parze zajmie 10 do 20 minut. Pamiętajmy, że młode warzywo szybciej stanie się miękkie, a to wykorzystywane do sałatek warto przygotować na półtwardo.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dania z fasolką szparagową. Sprawdźcie koniecznie jak przyrządzić ją pod serową pierzynką. Być może też spodoba wam się też ta prosta odsłona z dodatkiem aromatycznego sezamu.

Fasolka szparagowa jest pyszna

canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, stylzycia.radiozet

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >