Kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu
Ziemniaki po szwedzku, na całym świecie znane jako ziemniaki hasselback, są jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Nacięte kartofle są nadziane czosnkiem, masłem, świeżym rozmarynem, a w niektórych wersjach także boczkiem. Wspaniale komponują się z daniami jako dodatek, lecz równie dobrze można jeść je jako samodzielny posiłek.
Ziemniaki po szwedzku wyróżniają się nie tylko ciekawym i mocno ziołowym smakiem - największe wrażenie bez dwóch zdań robi sam wygląd warzywa. Nie do końca przecięte plastry wywołują w końcu zachwyt, a także gromadzą znacznie więcej smaku niż ziemniaki w całości.
Najczęściej nazywa się je ziemniakami hasselback z języka szwedzekiego "Hasselbackspotatis ". Są stosunkowo świeżą formą podawania ziemniaków, gdyż opracował je w 1953 roku uczący się kuchennego fachu Leif Elisson w restauracji Hasselbacken.
Przepis na ziemniaki po szwedzku
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
-
1 łyżka masła
-
pieprz
-
świeże gałązki rozmarynu
Zacznij od nastawienia piekarnika na 250 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczotką o miękkim włosiu. Uważaj, aby nie zniszczyć skórki. Ostrym nożem zrób nacięcia w taki sposób, aby nie przeciąć ich do końca.
Do naczynia żaroodpornego wlej 1 łyżkę oliwy, włóż rozgniecione ząbki czosnku oraz ziemniaki. Posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem i dokładnie całość wymieszaj. Wstaw naczynie z przykrywką do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Po tym czasie, nie wyłączając piekarnika, posmaruj ziemniaki masłem i posyp je świeżym rozmarynem. Ponownie wrzuć je do piekarnika nacięciami do spodu i piecz kolejne 30 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaczki. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne placki ziemniaczane z serem.
Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram